Kultúra

Örmény Bál: a kuriózumok estje

Március 1-jén ismét megrendezik Győrben az Örmény Bált. A Győr24 a kisebbségi önkormányzat elnökét kérdezte a különleges, hagyományokkal és meglepetésekkel tűzdelt mulatságról.

Évről-évre egyre többen keresik fel rendezvényüket. Mikor rendezték meg az első báljukat a kisalföldi megyeszékhelyen?

Agekjan Ajasztan: Kisebbségi önkormányzatunk 2002-ben kezdte meg működését, és alig egy évre rá már meg is rendeztük az első Örmény Bált. Korábban a háború előtt már voltak hasonló kezdeményezések, ezért is döntöttünk úgy, hogy felélesztjük ezt a szép hagyományt. Térségünkben megközelítőleg 500 örmény él, de a különböző programjainkon, így a táncos összejöveteleken is 1300 résztvevővel számolunk általában.

Győrben a napokban rendezték meg a Barokk Bált, ahol óriási hangsúlyt kapott a pompa, és a díszes ruhák, férfiaknál, nőknél egyaránt. A kaukázusi, illetve kelet-anatóliai népekre is jellemző, hogy szeretnek színes „maskarákba” bújni?

A.A.: Az örmények minden városban másként öltözködtek. A bordó a királynők színe, így az a ruhák esetében is nagy hangsúlyt kap, valamint a királykék, hiszen ez a tengereinket szimbolizálja. De természetesen igen, fontos a népviselet!

Milyen kuriózumai lesznek a 2013-as bálnak?

A.A.: Örmény tánccal indítunk, amelyet természetesen a magyaroknak, a győrieknek is igyekszünk majd megtanítani. De kuriózumnak nevezhetjük a konyakot is, hiszen ez a mi folyékony aranyunk, nagyon sok fajtája van hazánkban. Ezekből a nedűkből is kapnak kóstolót azok, akik ellátogatnak a márciusi rendezvényünkre. A kisebbség munkája természetesen nem csak a szórakozásról szól, ezért egy vetítésen bemutatjuk majd az elmúlt egy évtized munkáját is. Vannak csereprogramjaink, számtalanszor támogattunk már beteg- és sérült gyermekeket, de rendszeresen rendezünk kiállításokat, az örmény népirtás évfordulóján pedig megemlékezéseket. Ezekről mind-mind beszámolunk a képek segítségével. Minden meglepetést nem szeretnék elárulni, de az est folyamán fellép többek között a Szigetköz Táncegyüttes, Karsai Klára és Elek Zsolt, valamint ellátogat hozzánk Oszvald Marika is.

Helyszín: ETO Park Hotel

Időpont: 2013. március 1. 19 óra

Ajánlott videó

Olvasói sztorik