Kultúra

Plakát-art, a pillanat művészete

19. közös kiállítását nyitotta meg Kelemen Benő Benjámin és Ölveczky Gábor Győrben. A tárlat február 15-ig látogatható, érdemes sietni!

Az alkalmazott grafika kedvelői a paradicsomban érezhetik magukat, ahogy belépnek a Dr. Kovács Pál Megyei Könyvtár és Közösségi Tér galériájának ajtaján, ahol két rendkívül tehetséges művész színes poszterei, pontosabban plakátjai köszönnek vissza a falakról.

A győri Kelemen Benő Benjámin, és a komáromi Ölveczky Gábor kapcsolata évtizedekre vezethető vissza, ahogy ők mondják: „valamikor a történelem előtti időkben kezdődött minden!” A Győr24 a kiállítás megnyitóján járt.

1977-ben egy alkotótáborban ismerkedtünk meg Mártélyon, Hódmezővásárhelyhez közel. Ide csak olyan emberek jártak, akik ugyan amatőrnek számítottak, de érdeklődtek a képzőművészet iránt. Kelemen Benő már akkor, ott is plakátokat készített és meg is nyert vele egy pályázatot. Aztán később mikor a győri teátrumnál dolgozott, akkor a komáromi nyomdától vitték a propaganda anyagokat, ahol én is dolgoztam, így vált folyamatosan szorosabbá a mi barátságunk. Az első közös tárlatunkat 1989-ben rendeztük, kicsit hihetetlen is, hogy ez már a tizenkilencedik” – mondta portálunknak Ölveczky Gábor, aki azt is elárulta mit is jelent tulajdonképpen a plakát készítés mestersége. „A plakát a pillanat művészete, egy világlátás, egyfajta életszemlélet, amire nem mindenki alkalmas, hiszen ehhez egy speciális nyelvet kell beszélni. Ezek az alkotások nem a szabályos vonalakra és a tökéletesre rajzokra törekednek, ezáltal is hordoznak magukban egyfajta esetlenséget. Ez az, ami Benővel közös bennünk, pedig a munkáink nem hasonlítanak egymásra” – tette hozzá.

És, hogy mitől hatásos egy plakát? „Az arányok mindenképpen fontosak egy plakát kapcsán. Meghökkentő, figyelemfelkeltő, ez egy jó kép ismérve” – mondta Kelemen Benő Benjámin.

A tárlat február 15-ig, hétköznapokon 14-18 óráig tekinthető meg (Győr, Hermann O. u. 22.) A belépés díjtalan.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik