Kultúra

Lássuk a medvét!

Vajon meglátja az árnyékát Kati és Bori, a Veszprémi Állatkert két barnamedvéje?

“Igazi hideg, havas, csúszós telet tudhatunk magunkénak a maga szépségeivel és nehézségeivel együtt. Építettünk hóembert, ellapátoltuk a havat az ajtó elől, az autó körül, a járdáról egyszer, kétszer, háromszor. Így már joggal merül fel a kérdés, hogy jöjjön lassan a tavasz, tehát lássuk a medvét!”- írják közösségi oldalukon a Veszprémi Állatkert munkatársai.

Február 2-a a medvenap a népi időjóslásban, így a Veszprémi Állatkertben is ezen a napon jósolják meg a medvék segítségével hogy mikor köszönthet be végre a tavasz. Várnak tehát mindenkit, aki szívesen csalogatná elő a két barnamedvét Katát és Borit a „barlangjukból”. A medvelesre érkező első 100 gyermek (3-18 éves kor között), ingyen léphet be az Állatkertbe.

A rendezvény időpontja: február 2.(szombat) 11:00 ; találkozó a barnamedvék kifutója előtt.

A népi hiedelem szerint, ha február 2-án süt a nap, akkor a barlangjából kibújó medve meglátja saját árnyékát, ettől megijed, visszabújik, vagyis hosszú lesz a tél. Ha borús az idő, a mackó kint marad, mert már hamar jön a tavasz. A népi megfigyelés alapja, hogy a medvék általában téli álmot alszanak, és február elején kezdenek ébredezni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik