Kultúra

Kvartett: Dustin Hoffman méltóságteljes filmje

Első rendezése a hivatalos megfogalmazás szerint vígjáték. Pedig Dustin Hoffman inkább mély gondolkodásra készteti az embert rendezésével. Maggie Smith mellett Tom Courtenay játéka is figyelemre méltó.

Szerencsének mondhatjuk magunkat, ugyanis A nagy négyest színházban és moziban is megtekinthetjük. Előbbit már egy ideje, a Belvárosi Színházban, Szacsvay László, Benedek Miklós, Molnár Piroska és Vári Éva főszereplésével, Gálffi László rendezésében.

Ronald Harwood 1999-ben írt színdarabját most a filmvásznon is élvezhetjük. Élveztük is, mert kellemes, könnyed, méltóságteljes és olykor szívbe markoló. Erőre kapunk, és elszomorodunk rajta egyszerre. A helyszín ugyanis egy nyugdíjas otthon. Idős zenészek, énekesek otthona. Ide érkezik meg Jane (Maggie Smith), aki pályafutása csúcspontján ünnepelt operaénekes volt, mellesleg elénekelte Verdi Rigolettójából a Kvartettet az otthon három régi lakójával, Willy-vel (Billy Connelly), Cissyvel (Pauline Collins) és Reginalddal (Tom Courtenay – neki jutott eszébe először, hogy a darabból filmet kellene készíteni).

Reginald történetesen Jane férje volt, egyik a három közül, mindössze pár óráig. A szerelem ma is tart, csak egyikőjük sem vallja be egy ideig. „Méltósággal akartam leépülni” – mondja Reginald a film derekán, amikor rádöbben, korábbi szerelme megjelenése a házban megváltoztatja élete hátralévő részét. Bájos végignézni, ahogy végül enged szívének esze helyett.

A Beecham House, azaz az otthon anyagi helyzete nem rózsás, minden évben gálát adnak adományok érdekében. A bohém Willy és Cissy fejébe veszi, hogy a gálán a nagy négyes együtt adja elő a Rigoletto híres kvartettjét. Jane hallani sem akar róla – a filmből aztán kiderül, végül beadja-e derekát.

A kétszeres Oscar-díjas, 76 éves Dustin Hoffmannak ez az első filmje rendezőként. A színdarab szövegéről  így vallott: „Emlékszem, repülőn olvastam el és mikor befejeztem, a feleségem rám nézett, látta a könnyeimet, és megkérdezte, miért sírok. Annyit mondtam: Ezt muszáj elolvasnod! Sosem sírok mostanában; elég szigorú kritikus vagyok.”

A Willyt alakító Billy Connolly csak ezt mondta Hoffman munkájáról: „Dustin briliáns rendező, mert briliáns színész, s ezért úgy rendez, mint egy színész.”

A filmet – amely a Pi élete, A hobbit és A lehetetlen után a negyedik legnagyobb bevételt hozta az amerikai mozikban az elmúlt időszakban – szinkronizált és feliratos változatban is vetítik a hazai mozik.

Egy film az öregedés elfogadásáról, humorról, zenéről, egymás tiszteletéről. Kötelező darab egy kellemes téli délutánon!

Kvartett – A nagy négyes (2012)

Színes, szinkronizált amerikai vígjáték, 95 perc

Rendezte: Dustin Hoffman

Szereplők: Maggie Smith, Tom Courtenay, Billy Connoly, Pauline Collins, Michael Gambon

Az Uránia Filmszínház, a forgalmazó ADS Service Kft. és a Belvárosi Színház egyedi akciója keretében, 20 százalék kedvezményt nyújt azoknak, akik mind a mozifilmet, mind a színművet szeretnék megnézni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik