Kultúra

“Isten, áldd meg a magyart…”

Székesfehérvár a Szent István Emlékév szellemében ünnepli a Magyar Kultúra Napját, 2013. január 22-én 18 órától a Vörösmarty Színházban.

Az Országgyűlés 1938. augusztus 18-án – államalapító királyunk halálának 900. évfordulóján – Székesfehérváron meghozott törvénnyel (1938. évi XXIV. törvény) emelte állami ünnep rangjára Szent István ünnepét, tisztelegve a város sok évszázados történelmi és közjogi szerepét elismerő esemény előtt.Székesfehérvár a Szent István Emlékév szellemében ünnepli a Magyar Kultúra Napját, 2013. január 22-én 18 órától a Vörösmarty Színházban.

1823. január 22-én fejezte be Kölcsey Ferenc a Himnusz megírását. Erre az eseményre emlékezve minden év január 22-én ünnepeljük a Magyar Kultúra Napját. Kölcsey saját kezű kéziratán a cím így fordul elő: Hymnus a Magyar nép zivataros századaiból.

Az ünnepi műsorban részletek hangzanak el az István, a király című rockoperából. Fellépnek: Feke Pál, Vadkerti Imre, Simon Boglárka, Herczeg Flóra és Kelemen István. Kortárs magyar költők műveit szavalják a teátrum művészei: Závodszky Noémi, Váradi Eszter Sára, Szalay Marianna, Hirtling István, Egyed Attila és Lábodi Ádám.

Az Alba Regia Szimfonikus Zenekar Bartók Béla-, Kodály Zoltán- és Erkel Ferenc-művek részleteit adja elő. Fellép továbbá az Alba Regia Táncegyüttes és az Alba Regia Vegyeskar. Az eseményen átadják a Pro Cultura Albae Regiae-díjat. Ünnepi beszédet mond L. Simon László kulturális államtitkár, és dr. Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik