Kultúra

Januári programok a Somogyi-könyvtárban

A szegedi Somogyi-könyvtár januárban Álom és valóság címmel Büchelbauer Attila fotóiból nyílt tárlatta, valamint az idén 50 éves Quentin Tarantino és a 70 éves Michael Mann amerikai filmrendezőket bemutató kiállítással várja a látogatókat

Mozgás érzékeltetése fotográfiákon

Álom és valóság címmel Büchelbauer Attila fotóiból nyílt tárlat a Somogyi-könyvtár elsőemeleti folyóirat-olvasójában. Büchelbauer Attila munkái egyéni stílusban egyéni mondanivalót közvetítenek. A vibrálófények, különleges színhatások mellett a mozgás érzékeltetése jellemző. Hagyományosfilmes fototechnikával dolgozik, képein semmi digitális “manipulációt” nem alkalmaz.Gondolatvilága az ok és okozat, a dolgok mélyebb értelmének keresésével küzdő embertmutatja.A kiállítás 2013. január 30-ig látogatható.

Quentin Tarantino: 50 – Michael Mann: 70

A szegedi Somogyi-könyvtár kamarakiállítással köszönti az idén 50 éves Quentin Tarantino és a 70 éves Michael Mann amerikai filmrendezőket.
Quentin Tarantino filmrendező, színész, forgatókönyvíró, producer. A posztmodern,ezredfordulós mozi egyik legnagyobb hatású egyénisége. Már kölyökkorában filmőrült volt; közismert, hogy videotékásként szerezte lenyűgöző vizuális tudásbázisát. 24 évesen megírta a Tiszta románc és a Született gyilkosok című filmek forgatókönyvét. Első önálló nagyjátékfilmje (Kutyaszorítóban, 1992) a filmben is szereplő Harvey Keitel támogatásávalkészült. A világhírt a Ponyvaregény (Pulp fiction, 1994) hozta meg számára. A merész és mindig kiszámíthatatlan Tarantino időről időre meghökkenti a publikumot.
Michael Mann európai iskolázottságú amerikai filmrendező. A modern európai művészfilm megszületésének időszakában, s egyúttal a korszakhoz kapcsolódó szerzői film előretörésének időszakában kezdte pályáját. Kezdetben rövid-, reklám- és dokumentumfilmekkel jelentkezett, majd televíziós filmkészítésbe fogott. A Miami Vice és más sorozatai mozifilm-minőséget varázsoltak a képernyőre. Nagyfilmjei közül Az embervadász, és a Közellenségek is világsikert arattak. Művészetében felfedezni vélik Antonioni érzékenységét, Kubrickpedáns szerkesztésmódját.
A tárlat 2013. január 30-ig tekinthető meg a Somogyi-könyvtár első emeleti folyóirat-olvasójában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik