Kultúra

Íme, az Oscar-jelöltek!

A Lincoln, a Pi élete, A nyomorultak és a Szerelem című filmek szerepelnek az idei Oscar-díj favoritjai között, a legjobb alkotásnak járó szoborért kilenc mű van versenyben.

A Lincoln című film összesen 12 jelölést kapott, a Pi élete ettől eggyel maradt el. Nyolc kategóriában van esélye A nyomorultak című musicalnek és a Napos oldal című filmnek, Az Argo-akció hét, a Zero Dark Thirty öt jelölést kapott, csakúgy, mint a Szerelem című dráma.

A jelöltek listáját csütörtökön hozták nyilvánosságra Los Angelesben.

Legjobb férfi főszereplő: Daniel Day Lewis (Lincoln), Danzel Washington (Kényszerleszállás), Hugh Jackman (A nyomorultak), Bradley Cooper (Napos oldal), Joaquin Phoenix (The Master).

Legjobb női főszereplő: Naomi Watts (Lehetetlen), Jessica Chastain (Zero Dark Thirty), Jennifer Lawrence (Napos oldal), Emmanuelle Riva (Szerelem), Quvenzhané Wallis (A messzi dél vadjai). Két rekordot is hozott ez kategória: Emmanuelle Riva francia filmcsillag, aki a díjátadó napján ünnepli 86. születésnapját, a kategória valaha volt legidősebb, Quvenzhané Wallis a maga kilenc évével pedig a legfiatalabb jelöltje.

Az összes színészi kategóriát tekintve Gloria Stuart volt a legidősebb – 87 éves -, amikor a Titanicban nyújtott alakításáért jelölték a mellékszereplők között, Justin Henry pedig a legfiatalabb, nyolcéves, amikor 1979-ben a Kramer kontra Kramer című dráma révén esélye nyílt elnyerni az Oscar-szobrot.

Legjobb női mellékszereplő: Sally Field (Lincoln), Anne Hathaway (A nyomorultak), Jacki Weaver (Napos oldal), Helen Hunt (A kezelés), Amy Adams (The Master).

Legjobb férfi mellékszereplő: Philip Seymour Hoffman (The Master), Tommy Lee Jones (Lincoln), Christoph Waltz (Django elszabadul), Robert De Niro (Napos oldal), Alan Arkin (Az Argo-akció). Akárki mellett is döntenek, nem az első Oscarját veheti át, ugyanis, mindegyik jelölt korábban már elnyerte az elismerést.

Az idei jelöltek közül összesen kilencen kaptak már Oscar-díjat: Daniel Day-Lewis ezúttal a Lincoln című történelmi dráma főszerepéért, Sally Field és Tommy Lee Jones szintén a Lincolnért, Denzel Washington a Kényszerleszállásért, Alan Arkin Az Argo-akció, Robert De Niro a Napos oldal című filmért, Philip Seymour Hoffman a The Masterért, Christoph Waltz a Django elszabadul című Tarantino-alkotásért, Helen Hunt pedig A kezelésért kaphat ismét Oscar-díjat.

Legjobb rendező: Michael Haneke (Szerelem), Ang Lee (Pí élete), David O. Russell (A napos oldal), Steven Spielberg (Lincoln), Benh Zeitlin (A messzi dél vadjai).

Legjobb film: Az Argo-akció, Django elszabadul, Pi élete, Lincoln, Zero Dark Thirty, A nyomorultak, A napos oldal, A messzi dél vadjai, Szerelem.

Legjobb idegen nyelvű film: Szerelem, No, War Witch, Egy veszedelmes viszony, Kon-Tiki.

Michael Haneke Szerelem című drámája lett az Oscar-történetben az ötödik olyan alkotás, amelyet a legjobb idegen nyelvű film és a legjobb film kategóriájában is jelöltek.

A díjátadó gálát február 24-én Los Angelesben tartják, a show házigazdája Seth MacFarlane lesz. Érdekesség, hogy ő is szerepel a jelöltek között, mégpedig a Ted című film betétdala révén, amely kategóriájában többek között Adele James Bond-dalával, a Skyfall-lal versenyez.

Családban marad a jelölés a Newman famíliánál: Thomas Newman a Skyfall című Bond-kaland zenéjéért már a 11. jelölését zsebelte be, a család tagjai – Alfred, Lionel, Emil, Thomas, David és Randy – ezzel összesen 87 alkalommal voltak esélyesek az Oscarra. Ennél több jelölést egy hollywoodi klán sem tud felmutatni. Roman Coppolának a legjobb eredeti forgatókönyv kategóriában a Holdfény királyság című film révén kapott jelölésével tovább bővült a Coppola család Oscarra jelölt tagjainak sora: korábban Carmine Coppola, Francis Ford Coppola, Talia Shire, Nicolas Cage és Sofia Coppola szerepelt a jelöltek között. A család összesen 24 jelöléssel büszkélkedhet.

Rekordot döntött Steven Spielberg és Kathleen Kennedy producer is: immár mindketten nyolc jelölést tudhatnak magukénak a legjobb film kategóriájában. Azáltal, hogy Az Argo-akciót jelölték a legjobb filmek között, George Clooney – a túszmentési akcióról szóló film producere – csatlakozott Warren Beattyhez: csak ők ketten mondhatják el magukról, hogy jelölték a legjobb filmért, a legjobb rendezésért, a legjobb forgatókönyvért és a legjobb színészek között is. Michael Kahn vált a legtöbbször jelölt vágóvá: a Lincolnért kapta csütörtökön a nyolcadik jelölését.

Haneke lemond madridi operapremierjéről az Oscar kedvéért

Próba közben, meglepetésként érte Szerelem című filmje öt Oscar-jelölésének híre csütörtökön Michael Hanekét, a rendező a madridi Teatro Realban állítja színpadra a Cosi fan tuttét, a premiertől azonban távol marad, mert azt épp az Oscar-gálával egy napon tartják.

“Nagyon elégedett volt, de egyben meglepett is” – mondta Gérard Mortier, a világhírű operaház művészeti vezetője. “Természetesen számoltunk azzal, hogy jelölni fogják a filmjét. De azt senki sem várta, hogy öt kategóriában lesz esélyes” – fűzte hozzá. A Szerelem 2012-ben többek közt elnyerte a cannes-i filmfesztiválon a legjobb alkotásnak járó Arany Pálmát és ez lett az év legjobb filmje az Európai Filmdíjak versenyében.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik