Kultúra

Bukta a Műcsarnokban

mucsarnok(960x640)(3).jpg (műcsarnok, )
mucsarnok(960x640)(3).jpg (műcsarnok, )

Tiszteletadás elődeimnek és kortársaimnak a szabad és tiszta művészetért címmel mutatott be performanszt Bukta Imre képzőművész csütörtök este a Műcsarnokban, ezzel is kiállva Gulyás Gábor, az intézmény év végén távozó igazgatója mellett.

Az épület teljesen megtelt apszisában bemutatott performansz előképe egy 1974-76-os művészeti akció volt, melynek során Bukta Imre egy falusi vallási ünnepet egyedi módon ült meg: a mezőszemerei méregraktár bejáratánál állt vigyázban. Erről készült a Tiszteletadás elődeimnek Sarlós Boldogasszony napján 1-2. című képpár, amelynek kivetített változatából az előadás alatt eltűnt az akkori Bukta Imre alakja, a fehér sziluettbe pedig bárki beállhatott, miközben Claude Monet-től Borsos Lőrincig több száz véletlenszerűen kiválasztott képzőművész neve hangzott el.

Bukta Imre a képek utóéletéről az előadás után elmondta: mikor azokat még a szocializmus idején nyomtatásban akarta megjelentetni, a gyanakodó cenzor részletesen kikérdezte a fotók minden apró részlete – például egy tetőn heverő tégla – jelentéséről, végül pedig azért nem engedte megjelenni a munkákat, mert véleménye szerint egy művész nem úgy néz ki, mint Bukta.

“Ma szabadon alkothatok, de nem szabad, hogy olyan világ jöjjön el, amiben valaki ismét megkérdezhetné, mit jelent a fejem felett látható tégla” – vont párhuzamot a jelennel a képzőművész. Mint megjegyezte, performanszával a mai rossz közérzetre reagált, amelyben rossz képzőművésznek lenni is.

Bukta Imre hangsúlyozta: nem ért egyet azzal, hogy a Műcsarnokot az állam 2013. január 1-jén átadja a Magyar Művészeti Akadémiának (MMA), mert ezzel sérül az intézmény függetlensége. “Engem mint MMA-tagot nem kérdeztek meg, egyszer csak szembesültem a döntéssel” – idézte fel a művész, aki ennek ellenére az MMA-ból nem kíván kilépni, mert ezzel az aktussal állást foglalna az akadémia tagjai ellen is.

A performansz ugyanakkor kiállás Gulyás Gábor, a Műcsarnok igazgatója – egyben az ott jelenleg látható nagyszabású Bukta-kiállítás kurátora – mellett is, aki az év végén az intézmény MMA-nak történő átadása miatt távozik pozíciójából – árulta el a képzőművész.

Gulyás Gábor mellett több mint ötven művész és közéleti személyiség – köztük Bukta Imre – nyilatkozatban fejezte ki szolidaritását a Heti Válasz csütörtöki számában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik