Kultúra

Zöld korcsolyapálya és mézeskalács-tanoda a Bazilikánál

Az idén is van Adventi Ünnep Budapesten, a Bazilikánál. Év végéig minden este fényfestésben gyönyörködhetnek az arra járók, a kicsik korcsolyázhatnak, lehet mézeskalács-készítést tanulni vagy épp neves színészekkel beszélgetni.

Zöld jégpálya

Minden nap ingyenes korcsolyapálya várja a 14 év alatti gyerekeket. Péntektől vasárnapig pedig még a legkisebbeket is oktató várja, hogy elsajátítsák a siklás tudományát.

Az amerikai gyártmányú műanyag jégpályarendszer nem igényel hűtést, így télen-nyáron, költség- és környezetbarát módon korcsolyázhat rajta bárki. Ez a rendszer a világ legjobb minőségű, legnépszerűbb pályája, mert pár óra alatt felépíthető és hagyományos korcsolyával is használható.

December 21-én délután: Közös korcsolyanap nagyszülők és unokák számára a Tisztelet Társasága szervezésében

Fotó a Mikulással és Krampuszaival

A Mikulással és Krampuszaival fotózkodhat a család apraja-nagyja, majd az így készült képet virtuálisan át is adhatják szeretteiknek a vásárban elhelyezett kivetítőn. Az ott készült fotókat emailben is megkaphatják, valamint letölthetik azokat a Samsung Magyarország Facebook oldalról.

Zsonglőr játszóház

Hétvégenként a zsonglőr játszóházban kicsik és nagyok is próbára tehetik reflexeiket, ügyességüket, kitartásukat és egyensúlyérzéküket labdával, buzogánnyal, ördögbottal, vagy  yo-yo-val.

Katona József Színház

A belváros egyik leglátogatottabb színházában a magyar színészek színe-java áll a színpadra minden előadásban. A repertoár rettentően széles, Platóntól egészen a kortárs darabokig minden szerepel a palettán. A színház művészei hétvégenként kilátogatnak a Bazilikához beszélgetni, jegyet árulni és fényképezkedni.

Fényfestés

Minden nap 17:30-tól a Bazilika falára vetített különleges fényformákban és alakzatokban gyönyörködhetünk, melyekhez zenei aláfestés is társul.

Táncoló madarak

Mutatványos bemutatóik különleges színfoltja a közel-keleti gyökerekre épülő, Európa számos országában már nagy hagyományokkal rendelkező „angyaltánc”, amely Magyarországon még egyedülálló produkciónak számít. A táncosok botra kifeszített hatalmas, színesen kavargó szárnyakkal táncolva történeteket adnak elő, hangulatokat jelenítenek meg, ötvözve a balettre vagy hastáncra emlékeztető mozgáselemeket azzal a hatással, amit a zászlódobálók mutatványainál tapasztalhatunk.

Aktív nyugdíjasok

60 év fölöttiek mutatják be, milyen értékeket teremtettek „pihenő korban”

•           December  9-10. – Nyári Gyula (65) fotóművész

•           December  11. – Mohácsi Erzsi (94) babakészítő

•           December  12-13. – Zsurka Zsigmondné (63) gyöngy-virágkészítő

•           December  14. Kockásné Villányi Kamilla (63) foltvarró-gyöngykészítő

•           December  15. Szalka Gábor keramikus

•           December  16. Markovics Ferenc (78) fotóművész

•           December  17-18-19. Nábrádi Juilanna (74) üvegfestőművész

•           December  20. Dósa Márta (62) selyemfestő

•           December  21. Simon N. Veronika (65) festőművész

•           December  22 -23-24. Gulyásné Tokaji Tünde (61) papírmerítő mester

•           December  27-28-29-30. Bilcsik Lászlóné, Buhnényi László, Márk Tamás, Tóth Gábor, Bende Zoltán, Csomós Katalin festményei

•           December  31. Szilveszteri malackiállítás és szerencsehozó malac simogató esemény.

 

Jótékonysági akciók:

Teli cipősdoboz

A Shopline idén kiemelt online partnerként csatlakozott a Baptista Szeretetszolgálat Cipősdoboz Akciójához: gondosan összeállított, online megvásárolható ajándékcsomagokkal teszi egyszerűvé és gyorssá az adományozást. A dobozok nem csak online, hanem a helyszínen is megvásárolhatók, de saját kezűleg elkészített cipősdobozokat is szívesen fogadnak.

Az idősekért

A társaság a szépkorúakat segítő Ódry Árpád Művészotthonnak ajánlja fel az Adventi Ünnep ideje alatt a nyugdíjasok által készített kézműves termékekért befolyt összeget.

Gyertyákkal a rászorulókért

December 2-án indul a Katolikus Karitász 1 hétig tartó, „Egymillió csillag a szegényekért” elnevezésű akciója. A szervezet önkéntesei a Szent István téri Bazilikánál is adományokért kínálják a rászorulókat szimbolizáló gyertyákat, s a befolyt összeget a hátrányos helyzetűek megsegítésére fordítják. Az országos akcióban idén a Katolikus Karitász 11 egyházmegyei szervezete vesz részt, így az ország több mint 150 településén gyúlnak ki december első hetében a szeretet lángját szimbolizáló mécsesek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik