Kultúra

Új helyen nyit a Gödör Klub

gödör klub (gödör klub, )
gödör klub (gödör klub, )

Müller Péter Sziámi koncertjével nyílik meg új otthonában pénteken a Gödör Klub, amely a Király utcai Central Passage-ban is koncertekkel, kiállításokkal, színházi előadásokkal, civil és kisebbségi programokkal várja a közönséget.

A Gödör tíz évvel ezelőtt nyílt meg az Erzsébet téren, ahonnan idén januárban kellett kiköltöznie. A klub a Király utcai Central Passage-ban talált új otthonra, ahol az első ütemben 1000 négyzetméteren fogadja a közönséget péntektől – mondta el a Gödör szerdai budapesti sajtótájékoztatóján a klub vezetője.

Filep Ákos közölte, hogy a spanyol tulajdonostól összesen 2400 négyzetmétert béreltek ki 10+5 évre, így a helyszín a későbbiekben bővülhet, a tervek szerint például egy korszerű stúdiószínházi térrel. A jelenlegi, rezgéscsillapító hangszigetelő burkolattal ellátott területen két színpad kapott helyet, a tér ráadásul négyfelé osztható, így párhuzamos programoknak is otthont adhat.

A helyszínválasztásban a döntő szempont az volt, hogy a Central Passage jelenleg nagyrészt üres üzletközpontja a Gödör Klub közreműködésével kelhet új életre; többek között fair trade és egyedi termékeket forgalmazó designboltokkal válhat „élő városi nappalivá”. A passzázs bejáratainál Kárpát-medencei pormegkötő növények lesznek, az udvarban pedig haszonnövénykert – ismertette a terveket.

Péntek este az első koncertet – ahogyan tíz éve – most is Müller Péter Sziámi adja, majd december folyamán fellép többek között a Dresch Quartet, a Kaláka, az Amber Smith, a ColorStar vagy az Ági és a Fiúk. December 11-én kezdődik az egyhetes VI. Athe Sam roma összművészeti fesztivál, lesz Apacuka gyerekszilveszter, majd Gödör Klubszilveszter, mások mellett a Besh o Drommal és az Ős-Ef Zámbó Happy Dead Banddel.

Hétfőnként az Új hangok a Gödörből, míg szerdánként a Jazzgödör sorozatok koncertjeivel találkozhat a közönség. Bárdos Deák Ágnes december 5-től irodalmi programsorozatot indít, de nem hiányoznak majd a filmvetítések, kiállítások, táncházak sem.

Erős marad a Gödör civil vonala is: a december 10-i emberi jogi világnap alkalmából például a klub filmvetítésekkel, kiállításokkal és a legnagyobb civil jogvédő szervezetek részvételével megtartott évértékelő beszélgetéssel várja az érdeklődőket, akik aznap este a Helsinki Bizottság zenekarát és a Védegylet Blues Bandet is hallhatják majd.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik