Kultúra

Hobbitmánia Új-Zélandon

Hobbit (hobbit)
Hobbit (hobbit)

Több tízezren mentek el Wellingtonba A hobbit – Váratlan utazás című film bemutatójára.

A díszbemutató színhelyéül választott Embassy Theaterhez vezető több száz méteres vörös szőnyeg mentén filmrajongók tízezrei zsúfolódtak össze, hogy egy pillantást vethessenek a film sztárjaira. Sokan öltötték magukra a film szereplőinek jellegzetes ruháit, így Gandalf varázsló kalapját.

A rendező Peter Jackson és a főszerepet alakító Martin Freeman mellett feltűnt a Galadrielt játszó Cate Blanchett, a Frodóként megismert Elijah Wood és Andy Serkis is, aki Gollamot személyesíti meg. A fotósok James Cameron filmrendezőt és feleségét is lencsevégre kaphatták a sztárok között.

Varázslatosabbá kell tenni a moziélményt, hogy az új nemzedékek is szívesen járjanak moziba – mondta Peter Jackson a film díszbemutatója előtt. Az új-zélandi filmes szerint olyan korban élünk, amikor sok fiatal inkább az iPadjén nézi a filmeket.

A J. R. R. Tolkien A hobbit című regényéből trilógiát rendező Jackson igyekezett mindent megtenni, hogy produkciója megfogja a közönséget: a digitális technológia lehetőségeivel élve a képélesség fokozása érdekében a hagyományos 24-ről duplájára növelte a másodpercenkénti képfelvétel mennyiségét, és három dimenzióban forgatta a fantáziaeposzt.

Az Oscar-díjas rendező ugyanakkor hozzáfűzte, hogy miközben a trilógia első epizódját decemberben világszerte 25 ezer mozi kezdi vetíteni, a filmszínházak közül mindössze ezer alkalmas a megduplázott képsebesség lejátszására, ezért a nézők zöme a hagyományos formátumban látja majd a produkciót.

A Gyűrűk Ura-trilógia hatalmas sikere után a brit szerző, Tolkien fantáziavilágának rajongói évek óta türelmetlenül várták a regény előzményeit bemutató A hobbit filmes feldolgozását. Az újabb trilógiát ugyancsak Új-Zélandon forgatták, ami újabb nagy lökést adott a helyi filmipar fejlődésének. A Váratlan utazás című első rész világpremierje valóságos népünnepéllyé vált, a bemutatóra időzítve még a főváros is új nevet kapott: Középfölde Közepére keresztelték át.

A rendező cáfolta a PETA állatvédő szervezet állítását, hogy a filmben használt állatokat bármiféle bántalom érte volna, vagy tartási körülményeik nem lettek volna megfelelőek. Az állatvédők a múlt héten jelentették be, hogy a tudomásukra jutott állítólagos visszásságok miatt tüntetni fognak a film premierjein.

Jackson „radikális politikai szervezetnek” nevezte a wellingtoni díszbemutatón táblákkal demonstráló PETA-t. Egyúttal „meglehetősen szánalmasnak” értékelte a szervezet próbálkozását, amellyel a bemutatókon akarnak reklámot csapni maguknak.

A hobbit – Váratlan utazás című filmet december 13-tól játsszák a magyar mozik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik