Kultúra

“Én csak rajzolni akarok”

A Mézga család és Dr. Bubó is Szegeden,Haui József grafikusművész, rajzfilmtervező és- rendező kiállításán a Somogyi-könyvtárban. Videóval!

Az idén 60 esztendős Haui József (a nevéből alkotott szójátékkal: HaJó) grafikusművész, rajzfilmtervező és – rendező.  A Vizipók-Csodapók, a Mézga család, a Magyar Népmesék és a Kérem a következőt! figuráinak rajzolója.

Tervezett többek között plakátokat, puzzle-t, gyereknyomdát, kifestőkönyvet, diafilmet, ABC-mesekönyvsorozatot a Vízipók figuráival, logopédiai kártyasorozatot, tervezett müzlisdobozt, matricát, rendőrségi logót, közlekedési sorozatfüzeteket, gyerekpezsgőre címkét, dobozos üdítőkre figurákat, plüssjátékhoz figuraterveket, rajzfilmekhez DVD-borítókat is.

 

Rajzol és ír a Dörmögő Dömötör magazinnak, készített képregényeket. Több mint száz mesekönyvet és két tucat tankönyvet illusztrált. Életművét gazdagítja két egész estés arab rajzfilm képes forgatókönyve is.

Munkásságáról így fogalmazott: „Én csak rajzolni akarok, hatvanévesen is. A rajzolás a kenyérkereső munkám, én nem művészkedek, önkifejezek vele… mindig annak örültem a legjobban, ha tetszett, szórakoztatott, örömet okozott a munkám másoknak (is).”

A tárlaton eredeti rajzok (képregények, könyvillusztrációk) tekinthetők meg a művész magángyűjteményéből, amelyeket kiegészítenek a Somogyi-könyvtárban őrzött, illusztrált kötetek és folyóiratok.

Haui József kiállítása december 5-ig látható a Somogyi-könyvtár aulájában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik