Kultúra

Emlékmentés: Székesfehérvár anno

A székesfehérvári Városi Képtár – Deák Gyűjtemény november 16-án várja az érdeklődőket az Emlékmentés/ Székesfehérvár fotótörténete a kezdetektől 1945-ig című kiállítás megnyitójára.

2011 tavaszán hirdette meg az intézmény a városi, magántulajdonban lévő régi fotográfiák gyűjtését, azért, hogy a képeket digitalizálva teljesebb arcot adjanak a város 19-20. századi történetének.

Az eddigi összegyűjtött családi képekből, városi közgyűjteményekből (Szent István Király Múzeum, Városi- és Egyházmegyei Levéltárak) és Oroszlán Balázs magángyűjteményéből válogatták ki a tárlat anyagát, több, mint száz értékes régi fotográfiát.

A gyűjtést összefoglaló, emlékmentés című honlapot a tárlat idején teszik nyilvánossá, amit a képtár internetes oldaláról érhetnek el majd el az érdeklődők. Szép régi arcokat, csoport- és életképeket, városi utcaképeket találnak majd rajta. Aki tudja, gazdagítsa e gyűjteményt tovább! A kiállításban elhelyezett munkaállomásnál bemásolva, vagy otthonából is elküldheti (keptar@enternet.hu) régi fehérvári vonatkozású fotóját, így díjtalanul tekintheti meg a tárlatot.

A tárlatot 17 órakor, Dr. Demeter Zsófia várostörténész, múzeumigazgató és Kincses Károly fotótörténész nyitja meg. Az izgalmas kiállítás 2013. március 24-ig tekinthető meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik