Kultúra

Tibeti önégetőkről forgattak a magyar dokufilmesek

Az On The Spot: Harcosok novemberi filmje olyan tibeti buddhista szerzetesekről szól, akik a kínai elnyomás ellen önmaguk felgyújtásával tiltakoznak. Az elmúlt években több tucat buddhista döntött a tibeti ellenállás talán legradikálisabb formája mellett, Tibetben eddig több mint hatvanan égették el magukat nyilvánosan.

Cseke Eszter és S. Takács András legújabb dokumentumfilmjében Magyarországon még nem látott felvételeket láthatunk a tibeti önégetésekről, amelyeket Kínából csempésztek ki buddhista szerzetesek.

A legtöbb önégető a kirti szerzetesrendből kerül ki, Eszter és András interjút készített a rend elsőszámú vallási vezetőjével, a Kirti Rinpochével is, aki szerint az áldozat legmagasabb rendű formáját gyakorolják az önégető szerzetesek, és az élők feladata, hogy értelmet adjanak a halottak önfeláldozásának. A filmben megszólalnak az önégetők rokonai és egy férfi, aki túlélte: a kínai elnök, Hu Jintao indiai látogatása alkalmából egy hivatalos találkozó helyszínén felgyújtotta magát, de megmentették, így nem sikerült az akciója.

A Dalai Láma hallgat, a tibeti emigráns kormány az ötvenedik önégetés után felszólította a tibetieket, hogy hagyjanak fel önmaguk elpusztításával, mert a tibeti élet drágább annál, mint hogy így kellene feláldozni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik