Kultúra

Vegye meg Drakula „szülőhelyét”!

Két titkos retesz is található Bram Stoker kalapács alá kerülő egykori íróasztalában.

Elárverezik Bram Stoker több mint százéves, közelmúltban restaurált íróasztalát, amelyen egykor a Drakulát is írta. A Profiles in History kaliforniai aukciósház december 15-én és 16-án rendezi meg az árverést.

Az 1912-ben elhunyt ír származású Stoker eredetileg barátjának, J.S.R. Phillipsnek ajándékozta a becses bútordarabot. Az elmúlt száz év hányattatásai során azonban az íróasztal megrongálódott, fiókjai tűntek el, a lábait pedig fűrésszel kurtították meg. Jelenlegi tulajdonosa a brit székhelyű bútorkészítőt és tervezőt, Mark Brazier-Jonest bízta meg az asztal helyreállításával.

A szakember közleményében úgy fogalmazott: a munka során egyfelől meg akarta őrizni az eredeti karcokat és a bútor anyagát, ugyanakkor a vámpír gróf, Drakula történetét 1897-ben megalkotó szerző előtt is tisztelegni kívánt. Az íróasztal ennek megfelelően igazi műtárggyá változott: Brazier-Jones többek között Stoker képzeletvilágának lényeivel, denevérekkel, vad kopókkal, valamint csavarodó tövises rózsabimbókkal díszítette, és két titkos rekeszt is beépített, amelyeket csak az új tulajdonos ismerhet majd meg.

Az aukciósház az íróasztalért és a Brazier-Jones készítette hozzá illő lámpáért 60-80 ezer dolláros (13-17 millió forintos) bevételt vár.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik