Kultúra

Szélmalomharc és búcsú a szegedi színpadon

Péntek este héttől lesz a La Mancha lovagja premierje, A mundérvásárhelyi búcsú vérbő komédiáját jövő péntektől láthatjuk.

A La Mancha lovagja zenés színművet viszatérő vendégként Keresztes Attila állította színpadra. A pénteki premiert követően a darabot november végéig nyolc alkalommal láthatja a közönség. A rendező szerint a darab arra keresi a választ, hogy mindenkiben van-e a szándék a szépre. A főbb szerepekben Szilágyi Annamáriát, Rácz Tibort, Gömöri Krisztiánt és az ötvenedik születésnapját  ünneplő Jakab Tamást láthatjuk.

Az egyik legendás előadás a már elhunyt Szakácsi Sándorral

Keletkezésének története és az előadás rendezése miatt is kuriózumnak ígérkezik a második novemberi bemutató, A mundérvásárhelyi búcsú. A Csiszár Imre által rendezett darabban mindössze három színész – Borovics Tamás, Danis Lídia és Pataki Ferenc – játszik, de legalább húsz szereplőt keltenek életre különböző mozgásszínházakra, bábszínházakra jellemző eszközökkel.

A rendező elmondta, hogy Goethe huszonöt esztendős korában kezdett bele a felvilágosodás korának furcsa, néha nevetséges figuráit egy vásári forgatagban felvonultató színmű megírásába, a munkát azonban félbehagyta. Peter Hacks a darabot a 20. században értelmezte újra és bővítette ki. A komédiát november 23-tól a kisszínházban láthatjuk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik