Kultúra

Naplegenda és Örkény 100

A Magyar Állami Népi együttes különleges produkcióval mutatkozik be a a hódmezővásárhelyi Bessenyei Ferenc Művelődési Központban.

A Naplegenda című táncprodukció 2000 óta van jelen a magyar és a világ táncszínpadain. Az alkotók egy olyan komplex előadást hoztak létre, amelyben a tánc és zeneművészet modern áramlatokkal átitatott hagyományai egészen eredeti látvány-és hangzásvilággal egyesülnek. A Kárpát-medence hagyományait magába foglaló előadás Nikola Parov újító szellemű, sztereotípiáktól mentes zenei világát és Mihályi Gábor a Nap kirobbanó energiáit szimbolizáló dinamikus koreográfiáját viszi színpadra. A Nap mindig is kultikus jelentőséggel bírt a magyar népművészetben, így a táncelőadás látványvilága is ezekből az ősi gyökerekből táplálkozik.

Barcsik Géza egyedien kimunkált díszlet- és látványterve vizuálisan összegzi a Naplegenda zenében és táncban előadott mondanivalóját. A Magyar Állami Népi Együttes gyönyörű táncképeit, valamint Herczku Ágnes és Németh Ferenc énekeit pénteken este 7 órától csodálhatja meg a közönség Hódmezővásárhelyen, a Bessenyei Ferenc Művelődési Központban.

És egy másik programlór is érdemes megemlékezni:

Mi lenne, ha Örkény István egy nap újra megjelenne, egy színészben, egy színházban, egy este, leülne, venne egy lélegzetet, mesélni kezdené – olykor felállna – az életét, azután megint eltűnne?” Október 27-én, szombaton 19 órától Mácsai Pál Jászai Mari-díjas színészművész a Bessenyei Ferenc Művelődési Központ egyedül bérletének nyitóelőadásán a 100 éve született író bőrébe bújik és mesél életéről. Az Azt meséld el, Pista az utóbbi évek legsikeresebb egyszemélyes színházi előadása Budapesten.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik