Kultúra

Megnyílt a Cézanne-kiállítás Budapesten

A több mint százéves Szépművészeti valaha volt legfontosabb tárlatának nevezte a posztimpresszionista alkotó magyarországi kiállítását a múzeum főigazgatója.

Baán László kiemelte: a 300 milliárd forint biztosítási összértékű tárlat újszerű koncepcióból közelíti meg az életművet, eddig ugyanis még soha nem vizsgálta kiállítás Paul Cézanne és a megelőző korszakok nagy mestereinek kapcsolatát.

Geskó Judit kurátor hat évig járta a világ múzeumait, hogy megszerezze azokat a műveket, amelyeken keresztül végigkövethető Cézanne festői világának kialakulása – idézte fel a főigazgató. A kiállítás több mint 100 olajfestményét, akvarelljét és rajzát korábbi alkotók mintegy 40 munkájával párhuzamba állítva mutatja be.

A tárlatba a Szépművészeti egyetlen Cézanne-festménye, a Tálaló című csendélet mellé a világ 40 gyűjteménye – többek között a párizsi Louvre és Musée d’Orsay, a londoni National Gallery, British Museum és Tate Modern, a firenzei Uffizi, a bécsi Albertina, a New York-i Metropolitan Museum of Art vagy a Los Angeles-i Getty Museum – kölcsönzött műtárgyakat.

Mint Baán László emlékeztetett, a Szépművészeti kiállításának előkészületeit a magyar állam is kiemelt figyelemmel kísérte, az Országgyűlés például a közelmúltban törvénymódosítással emelte meg az állami kezességvállalás plafonját is.
A rendezési költségek mintegy 400 millió forintra rúgnak, ebből 120 milliót áll a főszponzor ING – árulta el a főigazgató.

Hozzátette azonban: a költségkeret magában foglalja a kiállítás intenzív külföldi reklámkampányát is, amely a múzeum reményei szerint külföldi látogatók tízezreit vonzza majd Budapestre, ahol a fesrő olyan műveivel találkozhatnak majd, mint a Kártyázók-ciklus két darabja, a Harlequin, a Montagne Saint-Victoire a nagy píneával, a Fürdőzők vagy a Konyhaasztal.

A megnyitón ott volt Orbán Viktor is. “Éppen válság idején érdemes leginkább áldozni a kultúrára. A kultúra képes megmutatni a nagyságot, és azt, hogy mi, magyarok képesek vagyunk a világ élvonalába tartozó kiállítást megrendezni” – mondta a kormányfő a világ 40 nagy múzeumából érkezett több mint 150 művet felvonultató tárlatról.

A kiállítás október 26-tól február 17-ig látogatható.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik