Kultúra

Kórházban a világhírű rendező

Jurij Ljubimov hamarosan folytatja munkáját.

A világhírű orosz rendezőt a RIA Novosztyi hírügynökség szerint egy moszkvai klinika kardiológiai osztályán kezelik. Felesége, Koncz Katalin az NTV orosz televíziónak azt mondta, vírusfertőzéssel került kórházba. Az NTV szerint a rendező jól érzi magát, egy hét múlva már szeretné folytatni az Igor herceg opera próbáit a moszkvai Nagyszínházban. Jurij Ljubimov megőrizte szokásos humorát. Az NTV szerint azt mondta, az újságírók majdnem kijelölték temetése időpontját, holott kész a munkára.

Ljubimov több színházzal áll munkakapcsolatban azóta, hogy – 2011 nyarán – a színészekkel kialakult ellentétek miatt elhagyta az általa 48 éve alapított Taganka színházat. Akkor Vitalij Tretyjakov, a Politikai osztály című folyóirat főszerkesztője a Tagankán kialakult helyzetről azt írta, hogy Jurij Ljubimov valaha a legbátrabb szovjet színházi rendező volt. Rettegésben tartotta a szovjet bürokratákat, később azonban elmérgesedett a rendező és társulata viszonya, csak színészei rettegtek tőle.

A világhírű orosz rendező szeptember 30-án ünnepelte 95. születésnapját. A rendezőt 1984-ben megfosztották szovjet állampolgárságától, miután a The Timesnek adott interjúban bírálta a szovjet kultúrpolitikát. Izraeli állampolgár lett, majd 1989-ben visszakapta állampolgárságát az orosz vezetéstől és 1997-ben hazatelepült Oroszországba. 1999 óta Jurij Ljubimov magyar állampolgár is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik