Kultúra

A Budapesti Vonósok zenélnek október 23-án Vásárhelyen

Ingyenes koncerttel várja a hódmezővásárhelyieket október 23-án, kedden este 7 órától a Bessenyei Ferenc Művelődési Központ.

Ünnepi hangversenyen élvezheti a publikum a megújult művelődési központ kiváló hangzású előadótermét október 23-án: nemzeti ünnepünkön a Botvay Károly csellista művészeti vezetésével működő, Európa egyik legjobb kamaraegyütteseként számon tartott, Budapesti Vonósok lépnek fel Vásárhely új Agórájában.

A Budapesti Vonósok Kamarazenekar 1977-ben alakult a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola végzős hallgatóiból. 1983 óta a Zeneakadémia Nagytermében évente megrendezett koncertsorozata mellett rendszeresen fellép az együttes a MTA Dísztermében, a Művészetek Palotájában, az ország és a főváros egyéb jelentős koncerttermeiben. Minden nyáron a szervezésükben rendezik meg a fertődi Eszterházy kastély tükörtermében a Nemzetközi Haydn Fesztivált.

A kamarazenekar ma már a világ élvonalbeli együttesei közé tartozik és a nemzetközi zenei élet kiemelkedő szólistáival, művészeivel koncertezik világszerte; rendszeresen fellép Európa, az Egyesült Államok, Dél-Amerika és Japán koncerttermeiben is. Az együttes elismert résztvevője a magyar és a nemzetközi zenei életnek, az elmúlt években Magyarország legrangosabb szakmai elismeréseivel tüntették ki.

A Budapesti Vonósok Kamarazenekar folyamatosan törekszik új ötletekkel és koncepcióval a közönség és a generációk széles körét megnyerni, valamint fiatal, tehetséges előadókat és zeneszerzőket felkarolni. A Los Angeles Times azt írta az együttesről, hogy „az igazi magyar zenei előadásmód legmagasabb színvonalát testesítik meg. Ők a kamarazenekarok Rolls-Royce-ai.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik