Kultúra

A temetésem szervezem [filmpremier]

Az idétlen, vígjátékot sejtető magyar cím ellenére nívósan kivitelezett drámáról van itt szó, egészen kiváló színészi alakításokkal.

 

Legelőször is a Robert Duvalléval, aki az amerikai film nagy öregjei közül is az egyik legnagyobb. Ezúttal remeteként élő, kiközösített farmert játszik, akivel tényleg nem lenne jó összetalálkozni valami kivilágítatlan helyen. A harmincas évek végén járunk ugyan, ő azonban telefont, automobilt nemigen látott, mivel már 40 éve él a várostól messze, saját erdejében álló, saját kezűleg épített faházában, s első dolga, hogy élesre töltse a puskát, ha valaki nagyritkán közeledik a birtok felé. Most mégis a városba indul, hogy megszervezze saját gyász-szertartását – amelyet még életében szeretne megtartatni, pappal, koporsóval, búcsúztatóval. Csak arról kell gondoskodni, hogy minden ellenség, rosszakaró és pletykafészek okvetlen megjelenjen rajta.

A képtelen ötlethez semmilyen pap nem hajlandó asszisztálni, a város csőd szélén álló temetkezési vállalkozójának viszont nincs más esélye üzlete megmentésére. Itt lép a képbe a másik emblematikus kiválóság, a mindenre kapható, élelmes üzletembert adó Bill Murray. Kettejük páros alakítása (amelyhez ügyesen végszavazik a temetkezési irodai munkatársat adó Lucas Black) teszi emlékezetessé ezt a lassú folyású, feszültséget mégsem nélkülöző filmet, amelyben végül fél évszázados titkokra derül fény, hogy a mizantróp aggastyán a “temetését” betetőző nyilvános vallomás után végre valóban nyugodt szívvel halhasson meg.

Napjaink divatos retró-hullámának igényes darabja ez a – némi tempóbeli problémák ellenére is – sok erőteljes szituációval és finom megoldással dolgozó dráma, amely fontos dolgokat közöl az élet elengedésének súlyos feladatáról. Mindenképpen szükséges megemlíteni a kiváló filmzenét: az Oscar-díjas lengyel J. A. P. Kaczmarek ezúttal a máskor oly kedélyesnek ismert country-zenét formálja szenvedélyes, keserű, feloldozást áhító könyörgéssé.

Ajánljuk: azoknak, akik szeretik átadni magukat egy film erőteljes hangulatának.

Nem ajánljuk: azoknak, akik az efféle hangulatokra való ráhangolódáshoz sajnálják az energiát.

TPP

Get Low – színes, feliratos, amerikai-német-lengyel dráma, 2009. Rendezte: Aaron Schneider. Szereplők: Robert Duvall (Felix Bush), Bill Murray (Frank Quinn), Lucas Black (Buddy),Sissy Spacek (Mattie Darrow), Bill Cobbs (Charlie Jackson), Gerard McRaney (Gus Horton), Scott Cooper (carl). 100 perc. Forgalmazó: ADS Service Kft.

Hazai bemutató: október 18.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik