Kultúra

Orthopaid rövű – Benda Balázs

Benda Balázs szegedi íróra, képzőművészre emlékezik a Metanoia Artopedia az Orthopaid rövű című előadásával október 6-án, szombaton, 19:00-tól a Grand Caféban.

Benda Balázs 2012. március 19-én töltötte volna be negyvenhetedik életévét. Írói és képzőművészeti pályáját korai tragikus halála az indulás pillanatában zárta le. Keveset publikált. Élete utolsó évében egy novelláját közölte a Pompeji, néhány grafikáját a Magyar Napló. Hányattatása 1983. március 15-én kezdődött, amikor az általa aktualizált 12 pontot 8 (azaz nyolc!) példányban sokszorosítva terjesztette a városban. Ezért és néhány hasonló cselekedetéért államellenes izgatás vádjával félév felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte az illetékes bíróság. A középiskolából kizárták.

A szegedi Metanoia Artopedia társulat egy zseniálisan megkomponált performansszal, “Rövűvel” idézi fel az inkriminált esetet ügyészi, bírósági jegyzőkönyvek, valamint az ítélethozatal után keletkezett 3/3-as megfigyelési ügyiratok felhasználásával. Teszi ezt egy olyan színpad előterében, melyen Benda különös lényeiből preparált, kis szerkezetekkel életre kelthető, megejtően groteszk alakok nagyszabású panoptikuma tárul fel.

Közreműködők: Erdély Andrea, Bán Péter, Farkas Tamás, Fekete Zente, Jovanovics József,
Kovács Vecei Sára, Perovics Anna Johanna, Perovics Zoltán, Rábel Zsófia
Hangkeverés, vetítés: Szokol Szilárd
A Benda Balázs rajzaiból preparált panoptikumot kivitelezte: Kiss Attila Etele
Ruhák: Csuri Anna
Rendező: Perovics Zoltán

Az előadás Benda Balázs október 6-án, szombaton, 19:00-tól a szegedi Grand Caféban lesz.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik