Kultúra

Közmunkásokat foglalkoztat a közmédia

mtva (közmédia, )
mtva (közmédia, )

Néző nincs, startprogram van.

Egy évvel a nagy kirúgások után közmunkásokat foglalkoztat a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA). Tavaly nyáron több száz munkatársától vált meg a közmédia. Nem csak ismert műsorvezetőket, riportereket tettek lapátra mind a négy közmédiumnál. Az akkori hivatalos adatok szerint a gyártási folyamatokban részt vevő, az alap által készített statisztikákban „menedzserként” jelölt személyek 42,9 százaléka került fel a leépítési listára. Komoly tiltakozások voltak. Az összes kirúgott 40 százaléka 50 év feletti volt, akiknek alig van esélyük a munkaerőpiacon. Információink szerint sokan azóta sem találtak munkát. Beszéltünk olyan egykori rádiós műszaki beosztottal, aki 20 év tapasztalattal sem tudott elhelyezkedni.

Közmunkások jönnek

A nagy leépítésben sok olyan szakembert is elküldtek, akinek a speciális tudása nehezen pótolható. Most az MTVA meglepő lépésre szánta el magát.

Az MTVA Archívuma a Startmunka mintaprogram keretében 2012. augusztus 15-től egy éven át, összesen 240 főt foglalkoztat. Az MTVA Archívum és Tartalomkereskedelmi Igazgatósága a programot 3 napos képzéssel indította, ezt követően augusztus 21-én kezdte meg az első 54 ember a munkát a különböző telephelyeken. További 190 fő pedig két részletben, szeptember 15-én és október 15-én lépett, illetve lép majd be a programba.

Spórolnak

Az egy évvel ezelőtti kirúgásokat elsősorban a költséghatékonysággal indokolta az akkor szóvivő Szabó László. Egy interjúban azt is elárulta, szerinte azok maradhattak a közmédiánál, akik jó szakemberek. Most azonban mégis visszahívtak néhány embert. Igaz már közmunkásként. Az MTVA-nál az erre vonatkozó kérdésünkre azt mondták, hogy a minisztériumtól bekért hivatalos állásfoglalás lehetőséget biztosít az MTVA-nak, hogy az előzőleg merőben teljesen más munkakörben dolgozó volt kollégák részt vegyenek a Start munkaprogram közmédiás munkavégzésében.

Ennyiből 50 RTL2 kijönne

A közmédiumok költségvetése eléri a 70 milliárd forintot. Csak összehasonlításképpen az RTL Klub, a tegnap induló RTL2-re egy év alatt 1-1,5 milliárd forintot szán. Vagyis legalább 50 ilyen, nagyköltségvetésű produkciókkal teleszórt televíziót indíthatna ekkora pénzből. A TV2 új csatornája a Szuper TV2 is hasonló költségekkel és sok saját gyártású produkcióval számol. A közmédia most azonban még egy kis pénzt szerzett.

Félmilliárd plusz

A közmunkások foglalkoztatását támogatja az állam. Az MTVA tájékoztatása szerint a program résztvevőinek munkabérére, az ehhez társuló járulékokra és a munkavégzéshez szükséges közvetlen költségekre összesen 444 millió 529 ezer 205  forint támogatást kapott az Alap. A programra a Belügyminisztériumnál pályáztak. Az indoklás szerint olyan feladatok elvégzésére kaptak esélyt, amelyekre eddig a normál munkamenet mellett nem volt lehetőség. A kulturális értékek digitalizációjára kiírt pályázatra, mint Magyarország legnagyobb audiovizuális archívuma jelentkeztek, „mert a programmal egy rendkívül fontos értékmegőrzési feladat elvégzésére kerestünk új lehetőséget”.

Néző az nincs

Mindeközben a közmédia nézettsége tovább esett. A fiatalok körében mért közönségaránya az MTV-nek 3,7 százalékra esett szeptember végére. Az olimpia és a fociközvetítések még valamit segítettek, akkor 6,5 százalékon álltak, de mostanra az akkor szerzett nézők ismét leszoktak a közmédiáról. A hatalmas óriásplakátokon hirdetett Hacktion3 első része, a teljes népességben alig 196 ezer embert érdekelt. A szombati (09.29.) nézettségi listán a kereskedelmileg fontos 18-49-es kategóriában az első húsz helyre sem sikerült beverekednie magát a négy közszolgálati csatorna műsorainak, amelyeket olyan kábelcsatornák “aláznak”, mint a Cool vagy a Film+.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik