Kultúra

Magyar a magyarral ki tud-e egyezni?

Hunyadi László (Hunyadi László)
Hunyadi László (Hunyadi László)

A Hunyadi László című Erkel-opera premierjével kezdődik meg hivatalosan a Magyar Állami Operaház 129. szezonja szombaton.

A bemutató előtt tíz konflison hajtatnak be az évad előadásait felidéző szereplők a dalszínház elé, a lezárt Andrássy úton, az Operaház bejárata előtt 1200 személyes szabadtéri nézőteret alakítanak ki, ahol ingyen nézhető a premier. A bemutató – most először – online is megtekinthető lesz a dalszínház honlapján.

A megbízott főigazgató szerint az évadkezdés ünnepélyessé tételével ki akarják fejezni, hogy az Operaház nemcsak egy jól üzemelő játszóhely, hanem összművészeti alkotóház. Az évadban több mint ötszáz eseményt, koncertet és dalműsort, kiállítást terveznek. Ókovács Szilveszter azt mondta: elsősorban az opera iránt elkötelezett közönségnek készül a Hunyadi-bemutató. Ehhez új partnereket kellett találniuk, így az Operaházban debütáló, de a zenés színház terepén gyakorlott Szűcs Gábort és alkotótársait kérte fel a színrevitelre.

Szűcs Gábort váratlanul érte a felkérés, hogy az első igazán sikeres és méltányolható nemzeti operát újrafogalmazza. “Körülbelül 10 éve nem vállalok szerepeket, zenés színpadi előadásokat rendezek jó visszajelzésekkel. Ezért vélhettek alkalmasnak, hogy jelentős létszámú kórus, tánckar és statisztéria mozgatását igénylő operát vigyek színre”.

A rendező alkotói koncepcióját vázolva a ”hazaszeretet, a felelősség és az áldozatvállalás operájának” nevezte a Hunyadi Lászlót, hiszen a Hunyadi család saját elsőszülött fiát áldozta fel a hazájáért. „Ezt a szeretetet és felelősséget ma is mindannyiunknak éreznünk kell, ezért volt fontos, hogy a darabot ma is érthető, modernebb, de hagyománytisztelő módon vigyük közönség elé” – tette hozzá a rendező.


Fotó: MTI / Szigetváry Zsolt

A rendezőnek fontos volt, hogy a stábba bekerüljön Libor Katalin díszlettervező és Kárpáti Enikő jelmeztervező és a koreográfus, Kovács Gergely Csanád, mert velük más produkciókban többször dolgozott együtt. Az alkotógárda többi tagja „korhű, népi gyökerekből táplálkozó, mégis modern felfogásban újraértelmezett” produkcióról beszélt, amelyben a maguk szakterületén mindannyian megpróbálták megtalálni a tradíció és az újítás közötti egyensúlyt.

Ókovács Szilveszter kiemelte, teljes szabadságot kaptak az előadás alkotói. “Héja Domonkos megbízott főzeneigazgatóval csupán egy dolgot kértünk, szabadítsák meg a bozontos szőrzetektől és csillogó vértektől, az üres gesztusoktól a szereplőket. Magyarán: legyen hiteles, de szóljon a jelenhez ez a megrázó tragédia, hiszen az alapkonfliktus nem más, mint hogy a szemben álló felek, magyar a magyarral ki tud-e egyezni” – fogalmazott a megbízott főigazgató.

Ókovács Szilveszter szerint Erkel életművének folyamatos repertoáron tartása az Operaház kötelessége, de ezt a Hunyadi Lászlót igyekeztek hozzáigazítani az ősbemutató óta eltelt majdnem 170 esztendőhöz, hiszen szeretnék közelebb hozni a mostani fiatalság, a jövő operalátogató generációinak ízlésvilágához. A darab egyik fő motívuma, hogy az V. László „idegen” királyhoz lojális Hunyadi kivégzésében saját honfitársa, a magyar főúr Gara nádor játssza a főszerepet.”

Héja Domonkos, az előadás karmestere kiemelte: a színpadon az a változat elevenedik meg, amelyet a harmincas években Radnai Miklós, Oláh Gusztáv és Nádasdy Kálmán készített. Szerinte ha a Magyar Állami Operaház bármely Erkel-opera új színrevitelére készül, érdemes mindig visszanyúlni a gyökerekhez, legalább hangfelvételen. A megbízott főzeneigazgató szerint most azért nem a néhány hete lemezre rögzített Hunyadi ősváltozatot, hanem a jóval ismertebb, Radnai-Oláh-Nádasdy féle átdolgozást állítják színpadra, mert a rendező dramaturgiai elképzeléseihez ez állt közelebb, másrészt tisztelegni akartak Radnai Miklós előtt, aki épp százhúsz éve született.

A rendezvény miatt lezárják az Andrássy utat

Szombat délután fél négytől vasárnap hajnali 1 óráig lezárják az Operaház környékét, így az Andrássy utat is. A közösségi közlekedés menetrendje is módosul. A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) tudatta, hogy a járműforgalom elől az Andrássy út Bajcsy-Zsilinszky út és Nagymező utcai közötti szakaszán kívül elzárják még a Dalszínház utcát és a Hajós utcát a Lázár utca és az Andrássy út között. A 105-ös buszok fél négytől üzemzárásig mindkét irányban módosított útvonalon, a Bajcsy-Zsilinszky út-Nagymező utca útvonalon közlekednek. A terelőúton a 105-ös autóbuszokra az Arany János utca megállóhelyen a 109-es busz megállójában, valamint a 70-es és a 78-as trolibuszok Bajcsy-Zsilinszky út és Zichy Jenő utca megállóiban lehet felszállni. A kisföldalatti 19 órától éjjel fél tizenegyig a Vörösmarty tér felé nem áll meg az Operánál.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik