Kultúra

Hatodik koporsó helyett egy kis nevetés

Dörner György (Dörner György, Újszínház)
Dörner György (Dörner György, Újszínház)

Az igazgatót rendezi a főrendező. Újszínház.

Antiszemita darab helyett, nevettetésre összpontosító álnéven írt darabbal indít a Dörner-féle Újszínház. Az MTI-nek eljuttatott közlemény szerint a feltűnően politikamentes előadás kifejezetten a nevettetésre összpontosít: egy hagyományos olasz nagycsalád különös titkai lepleződnek le két felvonásban. A darabban az egyik főszerepet maga az igazgató (a magyar Bruce Willis), Dörner György alakítja, aki korábban a Vígszínháznak és a Nemzetinek ajánlotta bemutatásra Csurka Hatodik koporsóját. Ez utóbbi darabot vélt vagy valós antiszemitizmusa miatt korábban komoly támadások érték. Dörner egy darabig ragaszkodott a bemutatásához, de amikor kinevezője, Tarlós István is odaszólt, levette az idei tervek közül.

Száll egy pofon a szélben

A mostani premiert Pozsgai Zsolt rendezi, miután Giorgio Pianosa álnéven ő is írta. Pozsgait korábban a színház távozó színésze, Derzsi János leütötte, mert a főrendező egy furcsa közleményben reagált a színész távozására. Ebben Pozsgai megköszönte Derzsinek „azokat az érdemi információkat, amelyeket az előző vezetésről részletesen, aprólékosan közölt”.

Pozsgai Zsolt az eset után azt mondta, bármikor leülne a színésszel megbeszélni a történteket. Az évadnyitón, kérdésre válaszolva azonban közölte: nem tartozik ez a probléma az ő „kultúrköréhez”.Az Újszínház péntek esti premierjén a darab fő- és címszerepét Bánsági Ildikó játssza, az ő partnere lesz Dörner György, a férfi főszereplő. Ugyancsak most debütál az Újszínházban Gregor Bernadett, valamint két frissen végzett fiatal színész, Georgiu Hermina Kleopátra és Varga Ádám. A vígjátékban színpadra lép Tóth Auguszta, Nagy Zoltán, Lux Ádám, Vass György és Gebhardt Patrik is.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik