Kultúra

Elhunyt Pierre Mondy

A francia színész-rendező, több népszerű film és sorozat szereplője. Nyolcvanhét éves volt. A művész rákban szenvedett, halálhírét szombaton közölték Párizsban.

Pályafutása emlékezetes pillanatai között szerepelt az Abel Gance rendezésében 1960-ban készült Austerlitz című film, egy évre rá a Monte Cristo grófja vagy épp a Két nap az élet, amelyben Jean-Paul Belmondo volt a partnere. Sorozatban is szerepelt, rendezőként színházi munkáját méltatták.

Pierre Mondy 1925. február 10-én született a Párizs mellett lévő Neuilly sur Seine-ben, de gyerekkorát Franciaország déli részén Albiban töltötte, mert apja ott kapott munkát. Párizsba az 1940-es években tért vissza, hogy színész legyen belőle, első filmszerepét 1949-ben Jacques Becker művében, a Rendez-vous de juillet című alkotásban kapta.

A színházban rendezőként kamatoztatta tehetségét, karrierje során hozzávetőleg hatvan darabot állított színpadra, közülük néhány több száz előadást ért meg.

A hatvanas évektől televíziós szerepeket is vállalt, a rákövetkező évtizedet számára a háborús vígjáték, a De hová tűnt a 7. század? és annak folytatásai fémjelezték. Pierre Mondy játszotta Chaudard őrmestert.

A nyolcvanas években játszott a Széplányt ajándékba című vígjátékban, de szerepelt két Asterix-filmben is.

Később egy népszerű krimisorozatban, a Les cordier, juge et flic címűben kapott főszerepet, ő volt Pierre Cordier felügyelő.

Pierre Mondy halála nagy visszhangot váltott ki Franciaországban, Aurélie Filippetti kulturális miniszter az első között méltatta, “nagy színésznek” nevezve őt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik