Kultúra

Templomok Éjszakája és Szakrális Művészetek Hete Székesfehérváron is

Szeptember 15-én rendezik meg a Templomok éjszakája programot, valamint ünnepi megnyitóval indul az egy hetes Szakrális művészetek hete. Székesfehérváron három helyszínen várják az érdeklődőket.

Az Ars Sacra Alapítvány hatodik éve szervezi meg a Templomok éjszakáját és a Szakrális művészetek hetét. A két eseménysorozat közös új neve Ars Sacra Fesztivál.

A Kárpát-medencei programsorozat keretében a nagy budapesti múzeumoktól a vidéki gyűjteményekig, a kis falusi kápolnáktól a Bazilikáig, sok-sok helyszínen több száz program várja az érdeklődőket kilenc napon át.  A rendezvény sajátossága, hogy határokon átívelve a művészetek nyelvén igyekszik kifejezni az e világi életen túlmutató szakralitás jelenvalóságát világunkban.

Székesfehérvár három helyszínnel csatlakozott az ingyenesen látogatható programokhoz.

2012. szeptember 15-én (szombaton) 18.00 órakor szentmise kezdődik, majd ezt követően a Templomok éjszakája programhoz kapcsolódva a Ciszterci Nagyboldogasszony Plébánián Sipos Péter orgona és fúvós zenei áhítatot szervez. A látogatókat késő estig várja a templom, amelynek művészeti értékeit, különösen is sekrestyéjét tömegesen látogatják nyaranta.

2012. szeptember 21-én (pénteken) 19.00 órakor oratórikus koncert kezdődik a Szent István Bazilikában. G.B. Pergolesi: Stabat Mater című művét Koós Flóra (szoprán), Derzsi-Pap Enikő (alt) szólisták és a piliscsabai Páduai Szent Antal Gimnázium  Leánykara, Szülői Kórusának Nőikara és a Művészeti Iskola vonószenekara ad elő Petényi-Kassay Balázs karnagy vezényletével.

2012. szeptember 22-én (szombaton) 15.00 órakor nyílik Somogyi Győző Kossuth-díjas festőművész kiállítása a Szent István Művelődési Ház, Szent Korona Galériájában.

A 6. Szakrális Művészetek Hete programsorozat székesfehérvári megnyitó ünnepségén a tavaly megalapított Székesfehérvári Egyházmegye Kortárs Művészeti Gyűjtemény újabb ünnepségére és kiállítására kerül sor. Spányi Antal megyés püspök üdvözlete után az idén 70 éves Somogyi Győzőt a gyűjtemény kurátora Reha György köszönti, ezt követően a Kossuth-díjas festőművész felolvassa „A művész hitele” című írását, majd az érdeklődők megtekintheti a Szent Korona Galériában 2012. október 22-ig nyitva tartó kiállítását. Közreműködnek a Hermann László Zeneművészeti Szakközépiskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény tanárai és tanulói.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik