Kultúra

Százmilliókból újult meg a Fővárosi Művelődési Ház

FMH (fmh, )
FMH (fmh, )

A mintegy 2100 négyzetméteres komplexumra csaknem 800 millió forintot költöttek. Az állam mindössze 20 millió forinttal járult hozzá.

Igazi, XXI. századi stílusban épült újjá a XI. Kerületi Fővárosi Művelődési Ház (FMH). Erről árulkodnak a lila és rózsaszín színek jelenléte. Jó magyarhoz híven, a Himnusszal kezdődött az avató. L. Simon László az Emberi Erőforrás Minisztérium kultúráért felelős államtitkára az avatáson példaértékűnek nevezte az FMH újjáépítését, mert állami és európai uniós pénzek nélkül sikerült megvalósítani, ami manapság nagyon ritka.

Cél: szerethető intézmény

„Az állam szükségesnek tartja, a közművelődés támogatását, csak az idén 450 millió forintos támogatást adtunk a TEMI-nek. Már zajlik a Parlamentben a törvénymódosítás tárgyalása, ami olyan horderejű változásokat hoz a közművelődésben, amire az elmúlt hatvan évben sem volt példa. Egy létező állapotot kellett egy megfelelő jogszabályi környezettel alátámasztani”– hangsúlyozta az államtitkár.

L. Simon szerint, a régi törvény ugyan jól szolgálta a rendszert, de az elmúlt másfél évben annyi változás volt, hogy muszáj a jogszabályokon is változtatni, ahhoz, hogy hosszú távon stabil és fenntartható szerkezetet lehessen kialakítani. L. Simon beszélt a 2009-es intézkedésről is, amikor eltörölték az önkormányzatok kulturális normatíváját, ezzel ellehetetlenítve az általuk fenntartott könyvtárakat, levéltárakat, közösségi- és művelődési házakat. „Ezzel elérték, hogy az önkormányzatok csak arra használják a forrásokat, amire azt az állam szánja”- fogalmazott.

Szerethető, fenntartható, új kulturális törekvéseket is befogadó, a környezeti kihívásokra választ kereső és találó intézmény szeretnének lenni. Nem előzmény nélküli helyet kell működtetnünk, hanem egy gazdag múlttal rendelkező, “mára legendává vált” épületet”- jegyezte meg Tóth Csaba, az intézmény igazgatója.

Telekcsere a háttérben

Az építkezéssel a XXI. század igényeinek megfelelő épület készült el. A beruházáshoz szükséges forrásokat egy ingatlanforgalmazó céggel történt telekcseréből sikerült biztosítani.

A házavatás alkalmából most először vetítették le a 60 éves múltra visszatekintő intézményről készült dokumentumfilmet. A filmből kiderült, hogy olyan nagy nevek fordultak meg az FMH-ban, mint Gobbi Hilda színművésznő, vagy a máig sikeres Illés együttes.

Programok garmada

Hétvégén kézműves műhelyek, utcazene, művészeti csoportok ingyenes bemutató foglalkozásai várják a szomszédos és a kerületi lakókat, valamint a főváros más részeiből érkező vendégeket. Szombaton este a Classic Beat Band, vasárnap délután a Nosztalgia Klub Szüreti Bálja, este pedig a Falkafolk, Csobán, Greenfields és Csürrentő zenekarok házmegnyitó gyerek-és felnőtt táncháza várja az érdeklődőket.

A magyar táncházmozgalom az idei évben felkerült az UNESCO szellemi örökség listájára, melynek elérésében az FMH is nagy szerepet vállalt, hiszen Muzsikás gyerektáncházával és felnőtt táncházaival a mozgalom elindulásától a mai napig élő hagyományt teremt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik