Kultúra

A 10 legkedveltebb magyar dalunk

A vasárnapi Magyar Dal Napja alkalmából, a III. Szerkesztőségi Konzultáció keretében összeállítottuk a Hír24 idei 10-es listáját, az általunk legkedveltebbnek tartott számokból.

A Magyar Dal Napja apropóján immár hagyomány, hogy összeállítjuk a szerkesztőségünk által kedvelt dalok listáját. A tízes lista véglegesítése mindig konfliktusos, és nem csak a zenei ízlések ütközése okoz gondot, hanem az is, hogy eldöntsük, tulajdonképpen mi is az a dal. A pop-rock számok, a népdalok nyilván idetartoznak, de például az operaáriák vagy a Himnusz belefér e kategóriába? És az operettslágerek, vagy a d’n’b ütemre improvizált szövegelések?

Az értelmező szótár két jelentést ír le a dalra: „(1.) Énekelhető szöveg a hozzáírt zenével – dallammal – együtt; (2.) Rövid, érzelmes vers kötött formában. Személyes benyomások, érzelmek egységes hangulatú költeménye. Általában megzenésítésre szánják. Többnyire azonos típusú versszakokból áll, gyakran ismétlődő sorokkal.” Az biztos, hogy nagyon széles értelemben lehet használni ezt a kifejezést, így leszűkítettük a listát a magyar nyelvű pop-rock világra. A szerkesztőség munkatársai végül csak ezen a műfajon belül mozogtak, s próbálták benyomni saját kedvencüket a legjobb tízbe.

A III. Szerkesztőségi Konzultáció lezárását követően a helyezéseket önkényesen határoztam meg a 10-es listán. Voltak előadók, akik többeknek a kedvencei, de a tavalyihoz hasonlóan a listán mindenki csak egy dallal szerepelhet. A lista gyökeresen megváltozott tavaly óta. Ennek egyik oka, hogy maga a szerkesztőség is átalakult, a fiatalabb nemzedék igencsak befurakodott, és hozta a saját ízlését. A tavalyiak közül egyedül az LGT és Cseh Tamás tudnak újrázni, rendhagyó módon lemaradt korunk hazai „pop-szentháromsága” a Kispál, a Tankcsapda és a Quimby.

FN-Top10 magyar dal 2012

1) LGT: Szól a rádió
2) Cseh Tamás: Csönded vagyok
3) Akkezdeth Phiai: Nyugat 100
4) Red Bull Pilvaker AllStars: Föltámadott a Tenger
5) Kerekes Band feat. Mégötlövés: Mr. Hungary
6) Budapest Bár Rózsafa virít
7) Malacka és a Tahó: 200%
8) Czutor Zoltán: Elnöki hallgató
9) Sickratman: Buzi-e vagy?
10) Bohemian Betyars: Szembogár

Ha nem tetszik a lista, kérjük, javasoljon újabb dalokat! Olvasóink ötleteiből összeállítunk egy újabbat, szavazni a kommenteknél vagy a Facebookon lehet.

Presser ötlete

„Azt gondoltam, hogy a mindent elárasztó importzene árnyékából legalább évente egy napra egy kis fényt koldulhatunk a saját értékeink megvilágításához. Hogy áldozzunk egy kis figyelmet a hagyományainknak – mert sokféle van – és a sok megszületett, de a közönség előtt szinte ismeretlen, hiába megírt új műnek, és az ezeket megalkotó új tehetségeknek. Egynapos ünnepre gondoltam, amely nekünk és rólunk szól, mi szervezzük, ahogy mondják, alulról” – mondta a Magyar Dal Napja megálmodója, Presser Gábor.

A tavalyi szerkesztőségi lista így nézett ki:

Quimby: Magam adom
Kispál és a borz: Csillag vagy fecske
Csík zenekar: Most múlik pontosan
Vad Fruttik: Lehetek én is!
Cseh Tamás: Lee van Cleef
LGT: Ringasd el magad!
Tankcsapda: Örökké tart
Rózsaszín Pitbull: Ne szívjál füvet!
Szükségállapot: Örökkévalóság
Timur Lenk: Tűzoltó

Idén szeptember 9-én vasárnap ünnepeljük az immáron ötéves ünnepet. Nyolc vidéki településen, 2 határon túli tiszteletbeli helyszínen (Kassán és Sepsiszentgyörgyön), valamint 14 budapesti színpadon szólalnak meg a magyar zenék, és ismét járnak a Dallamos Villamosok a budapesti 4-es vonalán.

A sorozat idei fővárosa Szombathely, ahol a szervezők két színpaddal, rengeteg programmal és pálinkával várják az érdeklődőket. A Magyar Dal Fővárosában többek közt színpadra lép Presser Gábor és a Csík zenekar, a Belmondo és az Anima Sound System, de nap közben újra jár majd a 30Y buszjárat, amin élőben zenél a szombathelyi kötődésű, nevét a járat után kapó együttes: a 30Y.

A programokról a Magyar Dal Napja honlapján lehet tájékozódni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik