Kultúra

„Maga Kabos Gyula akarjon lenni, ne díjas!”

Életműdíjat kapott a nyíregyházi Vidor Fesztiválon Gálvölgyi János. A színpad(ok)ról és a tévéből is jól ismert művész a Hír24-nek elmondta: örül a díjnak, de az idei év inkább a csalódásokról szólt.

Mindig gyanús, ha valaki életműdíjat kap. Annak olyan „befejezés” szaga van.

Nekem is volt egy ilyen érzésem, de aztán azt mondtam magamnak: megérdemlem! Negyvennégy éve vagyok a pályán; egy huszonöt éves tüdőbeteg költő már kétszer meghalt volna ennyi idős korára. Én meg még mindig játszom.

Bár egyre kevesebbet. Fogynak a szerepek?

Nem, inkább a színházak fogynak. A most bezárt Játékszínben három darabban játszottam. Mindegyik sikeres volt, a Hotel Plaza tizenhét éve ment. Persze egyszer biztos kikerült volna a repertoárból, de inkább egy darabbal legyen kevesebb, mint egy színházzal.

Fotó: MTI / Kollányi Péter

Azt mondják, megint Kamara Varieté lesz belőle.

Mondjam azt, hogy ez teljesen ésszerűtlen döntés? Most, amikor minden valamire való artista elmegy az országból? Jó, mondom.

Tévé?

Alig. Szeptemberben talán beindul a Heti Hetes az RTL 2-n, talán az. De ennyi.

Azért még megismerik az utcán…

Persze. Szombaton például voltam a Pozsonyi Pikniken. Ott még napszemüvegben is felismertek! Erről jutott eszembe megboldogult Körmendi Jancsi barátom, aki egyszer elment a fehérvári Videoton-gyárba, hogy átvegyen valami videoberendezést. Odament a portáshoz, levette a napszemüvegét, jelentőségteljesen ránézett, és azt mondta: igen, én vagyok a Körmendi János. Mire a portás: és melyik részlegben dolgozik?

Ahogy mondani szokták, már minden díjat megkapott, ami kapható minálunk. Van Kossuth-díja, Jászai Mari-díja, Karinthy gyűrűje, meg ki tudja még, hányféle kitüntetése. Hol van ebben a sorban ez a mostani díj?

Makláry Zoltán mondta, hogy a díjakat azok kapják, akiknek adják. Vagyis a díjazottat a díjazó is minősíti. Ez a díj azért fontos, mert abszolút civil és szakmai. Mentes mindenféle politikától. Én már tényleg mindent megkaptam, nem vágyom semmilyen díjra, de azért mindig örülök, ha elismernek. Ebben a műfajban Kazimir Károly mondta a legfontosabbat. Egyszer, évtizedekkel ezelőtt panaszkodtam neki, hogy nem kapok semmilyen díjat. Akkor még tényleg nem kaptam. Erre ő: mondd, tudod te, hogy a Kabos Gyulának milyen díjai voltak? Mondom: semmilyenek. Erre ő:  na látod! Te ne díjas akarjál lenni, hanem Kabos. Hát ehhez tartom magam.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik