Kultúra

Elhunyt Hal David

gitár (gitár, zene, )
gitár (gitár, zene, )

Az amerikai dalszövegíró Burt Bacharach zeneszerzővel együtt olyan örökzöldekkel írta be magát a könnyűzene történetébe, mint a Raindrops Keep Fallin' On My Head, a Close to You vagy a Walk on By.

A 91 éves dalszövegíró szombaton halt meg Los Angelesben szélütést követő komplikációk következtében – közölte a szerzőket és kiadókat tömörítő American Society of Composers, Authors and Publishers.

Mint a BBC hírportálja felidézi, hosszú munkássága során Hal David egy sor nagy slágerhez írt dalszöveget. Burt Bacharach zeneszerzővel számos dalt írtak Dionne Warwick számára, köztük a Walk on By-t, a Do You Know the Way to San Jose-t vagy az I Say a Little Prayer-t, amelyet később Aretha Franklin is lemezre vett.

Örökzöld szerzeményeik közé tartozik a Close to You, amely a The Carpenters előadásában vált ismertté, a What’s New Pussycat? (Tom Jones), az Always Something There To Remind Me (Sandie Shaw) és a Magic Moments (Perry Como).

Több filmhez, köztük az Alfie-hoz és a Casino Royale-hoz is írtak dalokat. A Butch Cassidy és a Sundance kölyök című film két Oscar-díjat is hozott a szerzőpárosnak: a legjobb filmzenéért járó aranyszobrocska mellett a Raindrops Keep Fallin’ On My Head című dalért is megkapták az elismerést. Még háromszor jelölték őket Oscarra, és filmzenéikkel számos más díjat is elnyertek.

Idén tavasszal a szerzőpáros munkásságáért megkapta az amerikai Kongresszusi Könyvtár Gershwin-díját, amelyet Barack Obama elnök adott át. Hal David nem tudott megjelenni a gálán, mert éppen agyvérzésből lábadozott.

Mint felesége, Eunice David az AP amerikai hírügynökségnek elmondta, kedden újabb szélütést kapott.

“Hal fejében mindig volt egy dal, még a legvégén is – mondta. – Mindig jegyzetelt, vagy engem kért meg, hogy írjak le valamit, nehogy elfelejtsen egy dalszöveget.”

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik