Kultúra

Nolan trükkjei, Bobby és Jockey, valamint Brian élete [heti tévéajánló]

A dokumentumfilm Tarantinója mellett egy Real–Barca, egy Dallas-mozifilm és a legjobb A tetovált lány-verzió is látható lesz a héten.

A hetet kivételesen a keddel kezdjük, mivel 20-án mindenki a tűzijátékot nézte a tévében, meg a film+-on az Égető bizonyítékot. A keddi napon viszont Arthur Penn 1967-es remekművét láthatjuk a fiatal Warren Beattyvel, illetőleg a fiatal Faye Dunawayjel, akik a legendás bankrabló páros bőrébe bújtak: Bonnie és Clyde a Duna TV-n 21:25-től.
Majd egy olyan alak dokumentumfilmje következik, aki a műfaj Tarantinója: Nick Broomfield első filmje a dél-afrikai fajgyűlölő rezsimről (A vezér, a sofőrje és a sofőr felesége), melyet szinte gerillamódszerekkel forgatott, megújította a dokumentumfilmet, majd 2006-ban a visszatérése esetén magát halálos veszélynek kitevő rendező megcsinálta a folytatást: a szélsőjobbos alakok sorsát az apartheid bukása után. Őnagyfehérsége a Duna Worldön 22:05-től.

Jön az őszi műsorrend, azon belül is az RTL Klub legnagyobb dobása, a vadiúj Dallas sorozat – a magyar nézőket ismerve hatalmas siker várható a hetvenes évek óta kissé elbrezsnyevesedett Larry Hagman, alias Jockey, a ma sokkal jobb formában lévő Linda Grey (Sue Ellen), illetve a kifejezetten Kepes András-hasonmássá előlépett, szintén előnyére változó Patrick Duffy (Bobby) szereplésével készült, a második generáció történetét bemutató sorozat. Addig is (aug. 29. az első epizód, ne feledjék) itt a Dallas: A Ewingok háborúja egész estés film 1998-ból, 21:00-tól a szokásos ügymenettel. 
Akik pedig az amerikai álom helyett (azt minden kiscsoportos tudja már, hogy a Dallas-sorozatot a Kennedy-gyilkosság miatt találták ki, hogy a városhoz fűződő negatív asszociációkat felülírják) a magyar valóságot választják, azok Pesty László Pesty Fekete Dobozában merülhetnek egyet a pedofília bugyraiba – szintén 21:00-kor az m1 ad otthont a várhatóan megint provokatív, vitát gerjesztő adásnak. Ez tehát a szerda.

Legutóbb az olimpia záróünnepségén csendült fel ennek a filmnek a híres betétdala – a Brian élete bizony ma már nem megbotránkoztató film, hanem a szórakoztatóipar kellős közepe, csengőhangként mosogatólányok és gyerekfelülvigyázók életének szerves része – 20:20, Comedy Central. Vagy vessük bele magunkat a fociba, persze nem a magyar változatra gondolok, hanem mondjuk egy Real–Barcára, ami épp a spanyol Szuperkupa első meccse lesz – 22:00-tól a sport1-re kapcsolva szisszenhetnek a kinyitott sörösüvegek. Csütörtökre ennyi.

Péntekre ennyi sem. Korunk alternatívgyógymód-mániáját figurázza ki a Ha megszólal a csengő című francia vígjáték, ami egy minden lelki és testi bajra gyógyírt ajánló „szakember” és furcsa módszere köré épül. A főszerepet a remek Fabrice Luchini játssza, és François Cluzet is feltűnik, szóval a szereplőkön nem fog múlni – mondjuk a 23:30-as kezdés nem mondható nézőbarát lépésnek az m2-től.

Szombatra két történetet ajánlunk pároknak – a boldog párok még jobban megbecsülik a boldogságukat általuk, a boldogtalanok pedig megláthatják, másnak sem olyan jó. Mivelhogy a Halálos nyugalomban egy pár a tengeren pihenné ki életük nehéz napjait, de egy elhagyott hajóra lelnek, mely mellett egy túlélőt találnak – segítenek neki, ám nem sül el jól. A Nicole Kidman – Sam Neill páros Billy Zane-nel játssza a főbb szerepeket a Viasat3-on 21:00-tól.
A hűtlenben pedig a Diane Lane – Richard Gere álompár női tagját találja meg a nagy és titokzatos Ő, amire a férfi tag rájön, és kissé elragadtatja magát – mindez pedig a Flashdance, a 9 és 1/2 hét, a Jákob lajtorjája, a Végzetes vonzerő rendezőjétől, Adrian Lyne-től 22:35-től az RTL Klubon.

Mielőtt Christopher Nolan betévedt volna Batman szövevényébe, és nem spilázta túl a dolgokat, az egyik legtehetségesebb rendező volt Hollywood berkein kívül, majd megcsinálta a nagy belépőt, ezt a filmet, melyet 22:20-tól láthatunk az RTL Klubon – okos film, mely egyaránt izgalmas dráma, de filozófiai esszé is Nolan mester kameratollából. Két rivalizáló bűvész története, illetve a valóság-trükk/mese/fikció, Nolan kedves témájának-problémájának a taglalása. Mindez Hugh Jackman, Christian Bale, Michael Caine és David Bowie főszereplésével, utóbbi a zseniális Nikola Teslát alakította. Ja, és Scarlett Johansson is feltűnik A tökéletes trükkben.  
Még egy csavaros történet Skandináviából; a film, amiből az ezt megelőzően legígéretesebb Hollywoodon kívüli tehetség, David Fincher forgatott teljesen felesleges remake-et: a Millenium I – A tetovált lány, amelyben Noomi Rapace is feltűnt, meg általa Stieg Larsson regényíró sajnálatosan rövid munkássága is reflektorfénybe került. Nem is beszélve Svédország rejtett szennyeséről – 23:05, m1. Ezzel zárjuk a vasárnapot és a hetet.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik