Kultúra

Nyereséges lehet a Sziget

Gerendai (sziget, gerendai)
Gerendai (sziget, gerendai)

A nem végleges adatok szerint mintegy 380 ezren látogattak el a 20. Sziget Fesztiválra; a rendezvény előreláthatólag nyereséges lesz, de ennek mértékét még nem tudni - mondta Gerendai Károly főszervező vasárnap este az MTI-nek.

Tájékoztatása szerint a látogatószám valamivel elmarad a tavalyitól, de a költségmegtakarításoknak köszönhetően ebben az évben nyereséges lehet a fesztivál. Az idén valamivel kevesebb hetijegy fogyott, és ezek többségét a külföldiek vásárolták meg, míg a napijegyekből a magyar látogatók vettek többet – fűzte hozzá.

A nyereség mértéke azért is kulcskérdés, mert ebből kívánják finanszírozni annak a hitelnek a törlesztőrészleteit és kamatait, amiből a Sziget 49 százalékának visszavásárlását tervezik. Mint emlékeztetett, a tulajdonrész visszavásárlására szánt hitelről már előrehaladott tárgyalásokat folytatnak az OTP-vel.

Gerendai Károly szerint a fesztivál programkínálatában és felépítésében már nincs szükség radikális változtatásokra, inkább az eddig bevezetett újdonságok eredményeit kell megvárni, és azok tükrében lépni, ha szükséges.

Rámutatott, hogy jelenleg az európai fesztiválpiacon is túlkínálat van, és annyi már az átfedés a rendezvények között, hogy egyre élesebb a verseny ezen a területen. “Bizony én azt érzékelem, hogy most már nemzetközileg is lesznek komoly csődök a fesztiválokat illetően, a célunk az, hogy ne mi legyünk a folyamatnak a vesztesei” – fogalmazott.

Szerencsésnek nevezte, hogy egy ilyen helyzetben sikerült 300 millió forinttal csökkenteni a rendezvény költségeit, másrészről pedig elkezdték megújítani a Sziget bizonyos helyszíneit, ezzel is a fesztivál egyediségét hangsúlyozva. “Meggyőződésem, hogy azon fesztiválok maradnak majd életben, amelyek minél egyedibbek” – fűzte hozzá.

Kérdésre válaszolva elmondta, hogy jelenleg a külföldi terjeszkedés sem aktuális, hiszen ehhez elsősorban elegendő tartalékra lenne szükség. “Látjuk azt, hogy jelen helyzetben nem lesz lehetőségünk kockáztatni, ezért ha terjeszkedni akarunk, akkor azt egy új konstrukcióban kell végiggondolni, és az esetleges külföldi partnereket is be kell vonni a kockázatba” – tette hozzá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik