Kultúra

Új életre kelt a szerelem

Három évi munka kellett ahhoz, hogy restaurálják Henri Matisse késői remekművét, az Acanthes (Akantuszfű) című nagy méretű színes kollázst. Az idős mester élete végén már kerekesszékbe kényszerült és látása is megromlott, de utolsó leheletéig dolgozott.

Csúnyán megviselte az idő a sérülékeny ragasztott papíralkotást. A kép birtokosa, a svájci Beyeler-alapítvány vállalkozott a “gyógyításra”, és annak eredménye július vége óta már egy Basel közelében lévő múzeumban gyönyörködteti a nagyközönséget.

A párizsi Le Figaro megfogalmazása szerint a mű “virágnyelven” a szerelmet testesíti meg. Helyreállításának első évében a meglévő anyagot gyűjtötték össze, filmeket és fotókat, valamint néhány korabeli sajtóbeszámolót. A 311X350 centiméteres, több mint 200 kiló súlyú remekmű 13 különböző rétegből áll: sarkain állítható keret, különböző papírok, festékek és ragasztóanyagok alkotják.

“Számos kérdésre kellett választ találnunk” – mondta el a munka egyik résztvevője, Markus Gross. “Miként vett részt a kép létrehozásában az idős mester, aki ekkor már csak a kerekesszékében helyet foglalva dolgozott egy botra erősített rajzszéndarab segítségével, és mi volt az, amit fő segítője és barátnője, Lydia Delectorskaya végzett el? Mi az, ami megrongálódhatott vagy amit kijavítottak rajta?”.

A Beyeler-alapítvány 2010 tavaszán létrehozott restauráló műhelyében a látogatók egy üvegfal mögül figyelemmel követhették a helyreállítás fázisait. Láthatták, amint Markus Gross és a másik restaurátor, Stephan Lohrengel a folyamat sikere érdekében maguk is “eljátszották” a Matisse-ra jellemző alkotási folyamatot. Nem egyszer maguk is színes papírfigurákat vágtak ki, felnőtt, de nagyon komoly gyerekekként – írta a Le Figaro.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik