Kultúra

Munkácsy minden mennyiségben Szegeden

Október közepéig érdemes a szegedi Móra ferenc Múzeumba zarándokolni különleges Munkácsy élményekért.

Ahogy erről már beszámoltunk:  a szegedi Móra Ferenc Múzeum október 14-éig nyitva tartó Aranyecset című kiállításán a világon még soha nem látott Munkácsy-képet is megnézhetünk, melyet Pákh Imre adott át a múzeumnak. A Legény az asztalnál című képet a gyűjtő egy franciaországi aukción vásárolta, és ezzel  a képpel már 42 Munkácsy-mű ismerhető meg a kiállításon.

Ugyanakkor Munkácsy-mesék címmel új videósorozatot is indít a Móra Ferenc Múzeum. Minden kisfilmben különböző érdekességek, meghökkentő történetek derülnek ki Munkácsy életéről és alkotásairól, például az Ásító inasról vagy a Szántás Colpachon című festményről. Az érdekes videókból többek közt kiderül: milyen végzetes veszély fenyegeti az inast és milyen romantikus események fűződnek egy luxemburgi kisváros, Colpach főúri kastélyához.

Emellett az ugyancsak október 14-ig nyitvatartó Munkácsy a nagyvilágban című tárlaton a festő pályafutásának legfontosabb állomásaival kapcsolatos korabeli iratokat, sajtótermékeket mutat be a Móra Ferenc Múzeum. A kiállításon egy érdekes történetet is megismerhetünk: Munkácsy Mihály Honfoglalás című festményéhez a tökéletes modellre 1891-es szegedi látogatása során bukkant rá. A Belvárosi Kaszinó avatóestjén figyelt fel a fiatal lányra, Szeles Olgára, akit megkért, álljon neki modellt, legyen a festmény sátor előtt álló nőalakja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik