Kultúra

Divatbemutató a Parasztbecsület/Bajazzók sztárjaival

A Parasztbecsület/Bajazzók művészei az opera jelmezeiben vonulnak fel a kifutón szombat délután négykor a szegedi Árkádban.

A Szegedi Szabadtéri Játékok egyfelvonásos operáihoz, a Parasztbecsület/Bajazzókhoz Gyarmathy Ágnes  Munkácsy-díjas díszlet- és jelmeztervező készítette el a kosztümöket, aki tavaly és tavalyelőtt már lenyűgözte a közönséget csodás ruháival, melyeket a Carmen-produkció számára alkotott. A művésznő idén sem hagyja cserben a nézőket, ugyanis ismét különleges darabok kerültek ki a kezéből.

Amikor még csak papíron láttuk a jelmezek terveit, már akkor tudtuk, hogy különleges darabokról lesz szó. Nem klasszikus divatbemutatót rendezünk, csupán csak egy kis ízelítőt szeretnénk adni az előadás látványából” – mondta el a Szeged24-nek Fábián Barbara, a Szegedi Szabadtéri Játékok sajtóreferense. A korszerűbb operaelőadásokhoz XXI. századi jelmezek is dukálnak.

„Turiddu egy igazán kedves, nadrágos, dzsekis, sapkás srác, egy szeretnivaló fiú. Alfio viszont egy maffiózó. Vannak olyan elemek a ruháján, melyek alapján akár a Keresztapából is előléphetett volna, bár természetesen nem teljesen azonos a kinézete a film szereplőiével” – mesélt a jelmezekről Gyarmathy Ágnes.

A jelmeztervező hozzátette: a Bajazzókban szereplő bohócok is mentesek lesznek mindenféle flittertől. Az édes-giccses, pomponos, nagy galléros, romantikus bohócvilág helyett valami egészen újat alkottak a rendezővel, Kerényi Miklós Gáborral.

A kollekció két legkülönlegesebb darabja Santuzza és Canio jelmeze. „Vörös az én Santuzzám, bíbor, bordó és egy kicsit áttetsző” – festette le egy művész érzékletességével kedves nőalakja látványát a tervező. Canio jelmeze pedig fehér és fekete rongydarabkákból van összevarrva, amely plusz dinamikát kölcsönöz a figurának.

A szombat délután négykor a szegedi Árkádban kezdődő, kedvcsináló divatbemutatón a ruhákat az előadásban szereplő sztárok viselik majd a kifutón: Dolhai Attila, Frankó Tünde, Mester Viktória, Kerényi Miklós Máté, Asmik Grigorian, Szegedi Csaba, Boris Grappe, Avgust Amonov és a Bajazzók artistái.

Zsingor Tünde

Ajánlott videó

Olvasói sztorik