Kultúra

A tévében: a férfiak meghozzák a döntést

Mamcserov Frigyes mert kicsi lenni, így lett nagy - Robert Carlyle ruhátlan, Forman kompromisszumot köt,Derzsi pedig Jack Nicholson.

20:15, m1, Illetlenek

Mamcserov Frigyes 1956-ban emigrált, majd csalódottan tért haza, az állambiztonság beszervezte, de ő képtelen volt értékelhető ügynöki munkát végezni, noha ezt inkább korlátnak, mint ellenállásnak láttatta a hatalom felé. Mint a tartótisztének elmondta, spiclinek érezte magát, amire az az elég tipikusan kádári válasz érkezett, hogy “spicli, az csak a múltban volt, (…) a szocializmusban ez a kifejezés nem helytálló“. (in.: Gervai András: Fedőneve “szocializmus”) Akárhogy is, az állambiztonság egy idő után lemond róla, mivel nem veszi hasznát – esetében a “gyáva, ártani nem tudó kispolgár” jellemzés dicséret, elvégre egy gyáva, igazi kispolgár szépen engedlemeskedik, és besúg, vádol, árt (neveket mellőzzük).Na, ez a Mamcserov Frigyes rendezte ezt a tévéjátékot, melyben egy engedelmes kutya és egy talált kézigránát okoz galibát. A főszerepben: Harsányi Gábor, Timár Béla, Benedek Miklós.

21:00, film+, Kommandó

Akinek egy gránát nem elég, megnézheti, miként próbált meg Schwarzenegger Stallone, azaz Rambo lenni: egy egykori elitkatona visszavonultan élne, csakhogy egy régi haragosa elrabolja lányát, és gyilkosságot követel érte cserébe. Amit persze nem fogadhat el egy igazi hős – Svarci betáraz, és ratata. A legjobb fizikai formájában, 1985-ben láthatjuk a későbbi kaliforniai kormányzót.

21:00, film+2, Alul semmi

Aki kevesebb lőporfüstre vágyik, az ellátogathat a munkanélkülisé sujtotta Angliába, aminek legjobb megszemélyesítője mindig is Robert Carlyle volt. Ő és még páran a melóból (mint pl. Tom Wilkinson) elhatározzák, chipanddale fiúk lesznek, ebből keresik majd a kenyerük – amit azért fel kell dolgozni a környezetüknek, családjuknak is.

21:20, Duna TV, Miloš Forman: Amibe nem halsz bele…, 4. rész

Ebben az epizódban a rendező a Larry Flintről (amelyben a vizuális provokáció egész szélsőséges méreteket öltött, máér egy átlagamerikai számára), az Ember a Holdon-ról (Formannak első ízben kellett kompromisszumokat kötnie) és a Goya kísérteteiről mesél (illetve a közreműködők is beszélnek Formanról), valamint a családjával is megismerkedhetünk. 

22:20, Duna TV, Szenvedély

Amikor 1998-ban a Filmszemlén nyert ez a film, sokak tiltakoztak, hogy a megszokott, és az új idők szellemét figyelembe nem vévő, nem “nézőbarát” művészfilm díjazásával a múltba révednek az ítészek. Azóta kiderült, hogy Fehér György utolsó filmje időtálló alkotás – a Tarr Bélával írt forgatókönyv James M. Cain A postás mindig kétszer csenget című regényét dolgozza fel. A főszerepben Bánsági Ildikó, Dzsoko Roszics és Derzsi János.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik