Kultúra

Acélszobrászok tárlata a szegedi Dóm téren

Nemzetközi csapat állítja ki legfrissebb munkáit július 12-én, csütörtökön, 11 órakor, a Dóm téri Óratorony alatt.

A szegedi tárlat napján zárul a szegedi KÉSZ Csoport kecskeméti telephelyén a kilencedik alkalommal megrendezett fémszobrászok nemzetközi találkozója. Az alkotótábor egyediségét az adja, hogy egy nagyüzem teljes ipari arzenálja, eszközparkja áll a szimpózium alatt a művészek rendelkezésére.

A nem mindennapi művészeti ág eredetisége pedig abban rejtőzik, hogy az acél, a vas megmunkálása, formálása, használata a szobrászatban új lehetőségeket, utakat nyitott a képzőművészeknek. Ebből a sokszínű anyagból változatos művek készíthetők, alkalmas a különböző plasztikai kísérletekre is, az egészen finomtól, a monumentálisig.

Az acélszobrászat útja mindig is szorosan összefonódott a gyári technológiák megismerésével. Magyarországon is vasipari üzemekben vagy azok vonzáskörében teremtődtek meg az acélszobrászat feltételei. A legismertebb műhelyek az egykori, szocialista iparfejlesztésben kiemelt szerepet játszó városokban – Győrben, Dunaújvárosban és Tatabányán – jöttek létre.

2004-ben azonban a szegedi vonatkozású KÉSZ nagyvállalat művészeti programjának köszönhetően Kecskemét is a magyar acélszobrászat helyszínei közé sorolódott, ekkor rendezték az I. Kecskeméti Acélszobrászati Szimpoziont. Mára a tábor népszerűsége annyira megnőtt, hogy számos hazai és külföldi művészt fogad.

KASZ2012 elnevezésű rendezvény szegedi kiállítói: Baditz Gyula • Barát Fábián • Buczkó György • Elizabeth Varga • Park Jang Keun (Dél-Korea) • Erős Ágost Koppány • Gilly Tamás • Mamikon Yengibarian

A tárlatot megnyitja és a művészeket bemutatja: Nagy T. Katalin művészettörténész.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik