Kultúra

Fémhuzal, gitárhúr, FEZEN

fezen (fezen)
fezen (fezen)

Már most beírhatod a naptáradba nagy betűkkel. AUGUSZTUS 1-4. FEZEN.

A fúziós jazz pionírja, a többször a világ legjobb jazzgitárosának megválasztott zenész és zeneszerző,Al Di Meola koncertje nyitja az idei FEZEN-t. Az elképesztően gyors gitárjátékáról (is) híres virtuóz eddigi karrierje során olyan nevekkel zenélt együtt, mint Phil Collins, Carlos Santana, Stevie Wonder és Jimmy Page. A tavalyi, Pursuit of Radical Rhapsody albumát, amit augusztusban a Fehérvárra gyűlőknek is bemutat, magyar dobossal vette fel, több dalban közreműködött egy magyar vonósnégyes, a felvételek egy részét pedig Magyarországon rögzítették. Al szeret magyarokkal dolgozni, hiszen szerinte zenészeink szeretik és értik a klasszikus és kortárs zenét is, valamint az ő zenéjéért is lelkesednek, így velük – velünk – meg tudja valósítani álmait.

A thrash metál rajongók imái meghallgattattak: a FEZEN-en a legnagyobb nevek játsszák majd a legsúlyosabb riffeket, ráadásul mindegyik új zenéket hoz a fesztiválra. A kaliforniai legenda, a Machine Head az ősszel megjelent Unto The Locust album anyagát mutatja be Fehérváron a magyar közönségnek. A frontember Robb Flynn így nyilatkozott a turnéról: “Kétségkívül az év legsúlyosabb showjának lehetnek tanúi, akik eljönnek a koncertre. Az új anyag találkozása a legmenőbb helyszíneken a legelszántabb rajongóinkkal… alig várom!”

A Sao Paolo-i Sepultura szintén új számokat pakolt korongra az elmúlt évben. A Kairos a kritikák szerint a banda új érájának, azaz ’97-es énekesváltás óta eltelt idő legösszeszedettebb anyaga. Derrick Green, Andreas Kisser, Jean Dolabella és Paulo Jr. Székesfehérváron élőben is megmutatják, hogy nem véletlenül kapott jó értékeléseket a lemez.

Erős táncszekcióval indul a nulladik nap Fehérváron: Ferenczy György és a Rackajam a soul, a blues és a rock ’n’ roll szívbe fészkelődő és sejtekbe hatoló elegyével a puszták szabadságát és az otthonos blueskocsmák hangulatát egyszerre idézi meg. A múlt századi kávéházi világot a Budapest Bár hozza el a mába. Lágyabb, jazzes dallamokkal, finoman viszi bele a négy napos buliba a fesztiválozókat a Harcsa Veronika Quartet Gyémánt Bálint jazzgitárossal kiegészülve, és a város szülöttje, Vörös Janka zenekara is. A rock magyar legendái, a Beatrice, a Kalapács és az Ossian elsöprik a generációk közti határokat. Az elektronikus zene hívei számára pedig a downtempo és a house világában is jártas belga Jimmy Van M adja meg a buli ritmusát.

A thrash metal legnagyobbjai közül augusztusban a Testament látogat el a FEZEN-re. A fémlegenda tavasszal megjelenő, új albumát a fehérvári MÁV-pályán mutatja be az országnak. A tömegeket mozdító 30Y hatalmas pörgést garantál – a zenekar ősszel megjelenő lemezén dolgozik, de a FEZEN közönségével bulizik egyet azért közben. Péterfy Bori természetesen nem hagyja otthon szerelmes csapatát, a helyben futásnak új értelmet ad a PASO, a Firkin ír őrületére pedig szaporáznak majd a lábak a színpad előtt. A nehezebb műfajt a magyarok közül Road és a Depresszió, az elektronikus zenét az angol DJ, Nick Warren képviseli az augusztus eleji, négy naposra bővült székesfehérvári bulin.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik