Kultúra

Jézus szülőhelye a világörökség része lett

Felkerült a kulturális világörökség listájára Jézus szülőhelye: a Születés Temploma és a zarándokút Betlehemben. Palesztina üdvözölte a döntést, amellyel kapcsolatban az Egyesült Államok "mély csalódottságának" adott hangot.

Az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezetének (UNESCO) Világörökség Bizottsága pénteken szentpétervári tanácskozásán döntött arról, hogy a templom és a zarándokút a kulturális világörökség része legyen. A testület sürgősséggel tárgyalta a helyszín felvételét a világörökségi listára. A 21 tagú bizottságból 13 tag szavazott a cím megadása mellett, hat ellenezte és kettő tartózkodott.

Palesztina üdvözölte a döntést és örömének adott hangot. Ez a Palesztin Nemzeti Hatóság és az UNESCO közös diplomáciai erőfeszítéseinek gyümölcse, és az, hogy a templom, valamint a zarándokút világörökségi rangot kapott, megmutatja, hogy a palesztin népnek joga van megvédeni örökségét – fogalmazott Rámalláhban a palesztin kormányzat régészetért és turizmusért felelős minisztere.

Az Egyesült Államok csalódott a határozat nyomán. David Killion UNESCO-nagykövet kiemelte, hogy a hívők számára szent helyről van szó, amely vallási és történelmi jelentőséggel bír. Ugyanakkor a sürgősségi tárgyalást nem ilyen, hanem “extrém” esetekre, főleg egy-egy helyszín azonnali megsemmisülésének veszélyére tartják fenn. A diplomata rámutatott arra, az utóbbi 40 évben összesen, ha négyszer alkalmazták ezt az eljárást, és kizárólag végszükség esetén. Az UNESCO világörökségi bizottsága 36 kulturális, természeti és vegyes helyszínről határoz július 6-ig tartó ülésén.

A világ egyik legrégebbi templomát a VI. században Justinianus bizánci császár építtette újjá, miután a III. században emelt bazilika a szamaritánusok 529-es felkelésében erősen megrongálódott. A Jeruzsálemtől tíz kilométerre délre fekvő templomról a vallási hagyomány úgy tartja: azon a helyen emelték, ahol Jézus született. A templom bejáratát csak 1,2 méter magasra építették, hogy a középkori lovagok ne tudjanak lóháton bemenni a templomba. Az épület egyes részei a keresztes háborúk után a görög- és az örmény-ortodox, valamint a római katolikus közösségekre szálltak.

Palesztina csak tavaly lett az UNESCO teljes jogú tagja Izrael és az Egyesült Államok heves tiltakozása ellenére. A műemlékek és történelmi együttesek óvásával foglalkozó nemzetközi szervezet, az ICOMOS ugyan indokolatlannak vélte a betlehemi helyszín sürgős felvételét a világörökségi listára, ez az állásfoglalás nem kötelezte az UNESCO-t.

Miközben egyesek a palesztin autonómiatörekvések sikerét látták a Ciszjordániában lévő templom és zarándokút világörökségi rangjának “kiharcolásában”, az Egyesült Államok és Izrael mellett keresztény egyházi képviselők is bírálták a kezdeményezést, mondván, hogy a Születés templomát távol kellene tartani a politikai szembenállásoktól. Aggodalmukat fejezték ki amiatt is, hogy a világörökségi cím korlátozhatja a vallási zarándokhely látogathatóságát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik