Kultúra

Botrányt okozott a Kossuth-díjas

opera-táruslati-ülés (ingyenes, operaház évadzáró társulati ülés)
opera-táruslati-ülés (ingyenes, operaház évadzáró társulati ülés)

Botrányos véget ért a Magyar Állami Operaház hétfői rendkívüli évadzáró társulati ülése.

A magyar kultúrtörténet elképzelhetetlen a magyar opera- és balettjátszás nélkül – hangsúlyozta az évadzáró eseményen az emberi erőforrások minisztere. Balog Zoltán szerint az opera zászlóshajó, de olyan hajó, ami sosem érhet révbe. Azt ígérte, több pénz jut kultúrára 2013-ban. A miniszter nagy tapsot kapott. A Népszava szerint Ókovács Szilveszter kormánybiztos már jóval kisebb tapsot és néhány rosszalló huhogást zsebelt be, a maradék optimista hangulatnak pedig Tokody Ilona vetett véget. Ő szintén hatalmas tapsot kapott.

Az eseményt záró díjátadás után ugyanis az Operaház örökös tagja a miniszter és a társulat előtt elmondta véleményét az utóbbi hónapokban bekövetezett változásokról. A Magyar Operaénekesek Egyesületének alelnöke a társulati tagság visszaállításának fontosságáról beszélt. Arról, hogy olcsóbb egy jól működő társulatot fenntartani, mint vendégművészeket foglalkoztatni. Arra kérte a kormánybiztost, hogy előadók és gazdasági szakemberek részvételével nyílt színi vitán beszéljék át a gondokat. Végezetül pedig az emberi méltóság és az operaház művészeinek tiszteletéért emelt szót.

Tokody hatalmas tapsot kapott a jelenlévő művészektől, de Ókovács Szilveszter nem díjazta alakítását. A kormánybiztos tiltakozott, mondván, menjen az irodájába, ha közölni szeretne valamit. A világhírű operaénekesről a kormánybiztosnak az jutott eszébe, amikor a focimeccseket megzavarja egy meztelenül berohangáló férfi. El kellett volna venni a hangot, nem szabad teret adni annak, hogy Tokody „meghekkelve” a rendezvényt, elrontsa mások ünnepét – mondta Ókovács.

A világhírű művész a Blikknek azt mondta: arcpirító és méltatlan volt, de nem tehetett mást, mert nem beszélnek egy nyelvet Ókováccsal. Egy hónapja elvették a következő szezonban lévő négy szerepét. Nem tudja, mit hoz a jövő, munkanélküli. Az is lehet, hogy külföldön folytatja, ha nincsenek extra fellépései és egy hónapig nem énekel, akkor ő is bajban van.

Tegnap az MTI így számolt be minderről. „Végül, programon kívül, szót emelt a társulati működés fenntartása, az ehhez való visszatérés mellett Tokody Ilona Kossuth-díjas magánénekes, örökös tag, a Magyar Operaénekesek Egyesületének alelnöke”.

A Népszava szerint Balog Zoltán miniszter és Ókovács rezzenéstelen arccal hallgatta végig, amikor Tokody Ilona zárásként azt mondta, valószínűleg ő az egyetlen örökös tag a világon, akit kirúgtak. Ókovács közölte, hogy a panaszkodóknak az Operaház milliókat folyósít. A kormánybiztos – a lap szerint – azt nem tette hozzá, hogy az elbocsátott közalkalmazottaknak járó felmondási időre járó fizetésre és végkielégítésre gondolhatott. 

Ókovács Párizsban énekel

A párizsi UNESCO Magyar Állandó Képviseleten szeptember 14-én Szentágothai János neurológus és a Sir Georg Solti karmester századik születésnapját ünneplő “Tudomány és zene: Szentágothai és Solti’100” című ünnepi eseményt záró koncerten Ókovács Szilveszter, mint énekes lép fel. A meghívón csak a közreműködő művészek között szerepelt a neve, kormánybiztosi titulusát nem tüntetik fel – emlékeztet a Népszava.

Tokody Ilona Kossuth-díjas és Liszt Ferenc-díjas, a Magyar Köztársaság Érdemes és Kiváló Művésze, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja. Annak idején a Magyar Operaénekesek Egyesülete (amelynek Tokody alelnöke) élesen bírálta az operaház új vezetőit, köztük a kormánybiztost, aki manipulatívan nyilatkozott arról, hogy a közelkalmazott énekesek nyolcvan százaléka nyugellátásra jogosult. Az egyesület felhívta Ókovács figyelmét arra is, hogy tartózkodjon a művészek lejáratására irányuló nyilatkozatoktól, különben bírósághoz fordul.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik