Kultúra

A tévében: kisemberek nagy szerepben

Úgyismint: pár nyugdíjas, egy baba, egy kisember-színész (Salamon Béla) - ma körülöttük forog a (film)világ.

19:20, Filmmúzeum, A Wendell Baker balhé
A Wilson család kitett magáért: írt-rendezett és “főszerepelt” egy filmet, melyben mintha a Száll a kakukk fészkére története találkozott volna egy cserkészmesével, melyben egy bűnöző kiszabadul a börtönből, és elhatározza, jó útra tér, és visszaszerzi barátnőjét, és mindebben nagy szerepet kap egy idősek otthona – Andrew, Luke és Owen Wilson vígjátéka.

21:00, Filmmúzeum, Golyózápor
Guy Ritchie kamerájára illő alaptörténet, némi Eizenstein-i beütéssel: egy utcai lövöldözésben egy ismeretlen revolverhős (Clive Owen) megvéd egy anyát (Monica Bellucci) babájával, akiket, de főleg a kisdedet egy gonosz ember (Paul Giamatti) akar eltenni láb alól. Sok másik gonosz érkezik rengeteg fegyverrel. 

21:15, Duna TV, Utazás a koponyám körül
“…on terme… kuko is… szí?” – Ezt a hiányos közmondást nem tudja Karinthy Frigyes kitalálni rejtvényfejtéskor, majd súlyosbodnak a tünetek – a diagnózis agydaganat, amivel megkezdődik az Utazás a koponyám körül. Meg persze sok minden más is, utazás a történelemben, a tudatalattiban és tudatfelettiben, a magyar és külföldi kórházakban – Latinovits Zoltán csodálatos alakításával, Révész György filmjében. Amelyben Kállai Ferenc pszichoanalítikust játszott. 

21:22, m2, Akiről nem készült portréfilm
Mármint Salamon Béláról – tán meg kellett volna fenyegetnie a tévét, hogy egyszer kinyítja a száját. A városi kisember csodálatos hitelességű megformálóját önéletrajzi írásai segítségével kap jobbkezet, és így bemutathatja önmagát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik