Kultúra

Vége a NeoFM-nek

neo fm (neo fm)
neo fm (neo fm)

Havonta 50 millió forint. Ennyit kellett volna fizetnie a Neo FM-nek. Nem tették. A Médiatanács szerdán felbonthatja az adó szerződését.

A Hír24 úgy tudja, hogy éjfélig egy fillér sem érkezett a médiahatóság számlájára a NeoFM tartozásából. Hétfőn a rádió tulajdonosai bejelentették, hogy akár 1 forintért is eladnák a Neo FM-et, ha valaki kirántaná a hirdetői karanténból, és kifizetné az adósságait. Horváth László, a tulajdonosok képviseletében azt is hozzátette, hogy a rádiót üzemeltető FM1 konzorcium csődvédelmet kért. Földes Ádám, az FM1 vezérigazgatója közölte, hogy pénteken egy nagy értékű váltót helyeztek letétbe, a médiahatósággal szemben fennálló tartozásuk kiegyenlítésére.

Pénzt adjanak, ne papírt

Ezt azonban a Médiatanács nem fogadta el. A hatóság azt üzente, hogy a NeoFM tulajdonosai által felajánlott váltó elfogadásának jogi és gyakorlati akadálya is van, ezért a hatóság számára az „nem más, mint egy darab papír, hiszen azt a Médiatanács hatósági jogkörében eljárva a hatályos jogszabályok alapján nem tudja elfogadni. Az ígérvény elfogadása praktikus akadályokba is ütközik, hiszen ez olyan lenne, mintha valaki a gázszámláját egy darab cetlivel szeretné kiegyenlíteni, amire azt írja, hogy váltó”.


Fotó: MTI / Kovács Tamás

Nem utaltak

Úgy tudjuk, hogy a médiahatóság számlájára nem érkezett egy fillér sem, ezért az ügy holnap a Médiatanács elé kerül, ahol vélhetően kezdeményezik a Neo szerződésének felbontását. Azt egyelőre nem tudni, hogy ez mit jelent, vagyis mennyi ideje van még Bochkoréknak az éterben. Ilyenkor nagyon sok szabály védi a műsorszolgáltatót, ezért nem tudni pontosan, hogy hány napja van vissza a rádiónak.

Várnak

A NeoFM-nél azt közölték, hogy valóban nem utaltak készpénzt a médiahatóságnak. Az elküldött váltó szerintük fedezi az adósságaikat. Földes Ádám vezérigazgató a Hír24 kérdésére azt közölte, hogy „az FM1 Zrt. egy 483,9 millió forint értékű értékpapírt ajánlott fel a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság számára, az elmaradt műsorszolgáltatási díjak fedezetéül”. Egyelőre várjuk az NMHH hivatalos válaszát ajánlatunkra, utána tudunk érdemben reagálni – tette hozzá a rádió vezetője.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóságnál későbbre ígértek tájékoztatást.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik