Kultúra

Alkotmány, dubajozik és fészel – az év szavai

konyv(960x640)(2).jpg (könyv, olvasás, )
konyv(960x640)(2).jpg (könyv, olvasás, )

Mevgálasztották az év szava mellett az év antiszavát és az év ifjúsági szavát is.

Az alkotmány kifejezés lett az Év Szava, az Év Antiszava pedig a banki termék – ismertette a Magyar Nyelvi Szolgáltató Iroda, a Magyar Nyelvstratégiai Kutatócsoport, valamint az Anyanyelvápolók Szövetsége által felkért szakértő bizottság döntését a Magyar Nyelv Múzeuma kedden.

Az év szava: az ALKOTMÁNY lett, ezt követte az OKOSTELEFON és a TÁBLAGÉP.

A szótár szerint az alkotmány: “Valamely állam alaptörvényeinek összessége”. Vajon elveszítettük-e az alkotmány szavunkat azzal, hogy 2012. január 1-jén alaptörvény lépett érvénybe? Vajon az év búcsúszava az alkotmány? Vajon úgy jár, mint a fillér kifejezésünk, amely csak frazémákban, állandósult szókapcsolatokban marad meg, mint például filléres gondjaink? Az alkotmány ünnepe az alaptörvény ünnepe lesz? Többek között ezek miatt a kérdések miatt is lett az év szava az alkotmány. Bár a mostani neve: alaptörvény, de a magyar hagyományban, köznyelvben ez minden bizonnyal alkotmány marad – olvasható az indoklásban.

Az év antiszava/szókapcsolata: BANKI TERMÉK, majd a DIZÁJNERDROG és a DUBAJOZIK.

Az indoklás szerint “a bankszektor az egész világban, így Magyarországon is igen jelentős szerepre tett szert. Ezt az eredményt részben az ügyes kommunikációs stratégiának is köszönheti, amely oly szavakkal-szókapcsolatokkal mint például a “banki termék”, a nyújtott szolgáltatást nagyon kedvező színben tünteti fel. A termék szó valami konkrét, megfogható, előállított tárgyat jelent, ezért a szóban forgó szókapcsolat feledteti azt, hogy egyes banki hitelek – lévén ezek bonyolult szellemi konstrukciók és nem tárgyak – nemcsak lehetőséget nyújtanak az ügyfélnek a fejlődésre, de veszélyt és kockázatot is hozhatnak, mint azt a devizahitelesek esetében látni lehetett.”

Az év költői szava: MÁLNAHABOS FA (vérszilva), ezt a FŰZFAPOÉTA követi.

“Sokáig nem tudtam, hogy mi a nevük azoknak a gyönyörű, áprilisban rózsaszínűen virágzó fáknak. Egy ismerősöm “málnahabos” fának nevezi. Rácz János, a növénynevek kutatója szerint: egy cseresznyeszilva nemesített fajtája lehet. A tavasszal tömegesen nyíló rózsaszín, telt virágú, dísznövényként használt fajták gyűjtőneve: vérszilva. Parkok, házikertek, utcaszélek kedvelt dísznövénye. Rózsaszín virágai április elején tömegesen nyílnak. Szombathelyen, a művelődési központ előtt egy egész sétányt öveznek a málnahabos fák. Mind a vérszilva, mind a málnahabos fa szakmai, illetve népi megnevezés alkalmas az év költői szava címre” – olvasható az indoklásban.

Az év ifjúsági szava: FÉSZEL, majd HUMMER, MEGOSZT.

A fészel új keletkezésű szó, megjelenését 2011-ben dokumentálták. Az ige jelentése: valaki a Facebook közösségi oldalt – rendszerint hosszabb ideig, csupán szórakozásra, időtöltésre – használja. A szóalak képzési módja: a Facebook név első tagjának kiejtés szerinti alakjához (fész) járult az -(e)l magyar igeképző. Ugyancsak sok szavazatot kapott a hummer főnév és a megoszt ige is. A megoszt ige jelentése tágabban értelmezve az internethasználathoz, szűkebben a közösségi oldalakhoz kötődik. Megosztással, továbbküldéssel terjedt a Hummer-kép is: 2011 telén a Balaton vékony jegén egy terepjáró akart a túloldalra átkelni, ám a jég beszakadt alatta, akárcsak a mentésére igyekvő másik Hummer alatt – tartalmazza az indoklás.

A 2012-es Év Szavaira a jelölést az iroda@e-nyelv.hu email címre várja a bizottság.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik