Kultúra

A tévében: orr, mellény, karma

Szétnézünk kicsit az iráni mindennapokban, megpróbálunk a jövőbe látni, és az Eb-ről is informálódunk - de nem a foci kapcsán.

20:00, Discovery Channel, Eb 2012: Tervezőasztaltól a kezdőrúgásig
Az Eb előkészületei közül ma a biztonságot, azon belül is a rendőri egységeket védő ruhát vesszük szemügyre, ami valószínűleg nem jutott a rendezőknek, mert a wroclawi, orosz “szurkolók” által kirobbantott tömegverekedésben (értsd százan ütnek egyet) az áldozat rendezők elég védtelennek tűntek. De a gyors reagálású rendőrség testi épsége biztosítva van.

21:20, Spektrum, Élet az emberek után – Mérgek támadása
Öröknek gondolt civilizációnknak is vége szakad egyszer, és akkor a természet (már amit hagytunk belőle) szépen újra birtokba veszi azt, ami eredetileg az övé volt – aki vet egy pillantást az elhagyatott Puskás (volt Nép)Stadionra, fogalmat nyerhet arról, mivel is jár majd ez. Ez az epizód a mérgekről szól majd – gondolom, amit magunk mögött hagyunk földön, vízben, levegőben.

22:40, m2, Az éjszakai busz
Az iráni filmek mindig különlegesek, ha eljutnak egy-egy európai fesztiválra, leesik tőlük a kritikusok álla. Ez egy háborús dráma, egy buszsofőrnek és egy katonának kell a gondjára bízott 38 hadifoglyot a rendeltetési helyére szállítania, de ez egyre nehezebben kivitelezhető tervnek tűnik, mivel egy aknamezőn kellene átvágniuk. Amúgy annak idején Szaddam Husszein katonai vezetői az Irak-iráni háborúban gyerekeket tereltek az aknamezőre…

22:50, Duna TV, Orr – iráni módra
Ez a dokumentumfilm a jellegzetes iráni orr sorsáról számol be. Amely a globalizálódó világ globalizálódó szépségeszményének (és persze a szabadsághiánynak) köszönhetően eltűnőben van. Az iráni fiatalok az emigráns irániak által működtetett tévécsatornákon találkoznak a globális sztárok arcával, és közülük egyre többen számolnak le a perzsa orral. A dokumentumfilmben fiatalok, orvosok, szülők, szociológusok, filmesek egyaránt megszólalnak.

23:45, Duna TV, Koncertek az A38-on – Hiperkarma
A Hiperkarma a 2000-es évek elejének ígéretes és hamar népszerűségre szert tevő zenekara volt, amely aztán az énekes-dalszerző-szövegíró mindenes Bérczesi Róbert problémái miatt egy ideig tetszhalott állapotba került, de 2011-ben ismét kijött egy album. Ezzel a koncerttel lehet tehát újra ráhangolódni a következő Hiperkarma-koncertre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik