Kultúra

18-as karika az 500. S.Ö.R.-nek

s.o(960x640).jpg (sör, kálloy molnár péter, gáspár andrás, kálid artúr)
s.o(960x640).jpg (sör, kálloy molnár péter, gáspár andrás, kálid artúr)

Jubileumi előadáshoz érkezett és nagykorú lett Kálloy Molnár Péter, Kálid Artúr és Gáspár András előadása, a jelenleg a Centrál Színházban futó S.Ö.R. Hatalmas siker az 500. fellépésen.

Telt ház (ez nem meglepetés a darab esetében) fogadta a Centrál Színházban a Shakespeare Összes Rövidítve (S.Ö.R.) című előadás félezredik bemutatóját. Az improvizációkra (is) épülő előadás a jelenkori hazai színházi repertoár egyik legnépszerűbb produkciója, amely a rögzített szövegek mellett aktualitásokkal fűszerezve változik 18 éve.

Igen, 1994-ben a Komédium Színházban kezdődött a sikersorozat, melyet egy amerikai darab ihletett. Azt Kálloy Molnár Péter fordította le, miután – Gáspár Andráshoz hasonlóan – Londonban egy színházban megnézte. Természetesen az eredeti szöveg szinte semmiben nem hasonlít a magyar változatra.

A szombat esti 500. S.Ö.R. után jutalomjáték következett, ugyanis miután Kálloy Molnár Péter kimondta a darab utolsó szavát („Vesztettünk” – utalván arra, hogy nem lehet 1 óra 10 perc alatt Shakespeare összes művét bemutatni), a színészek egy kis beszélgetésre visszatértek a színpadra, hogy felelevenítsék az elmúlt 18 év emlékeit, sőt elsőként adtak részletet Shakespeare nemrégiben előkerült 38. darabjából is, amely később részét képezi majd az előadásnak.

Kálloy Molnár elmondta, hogy eredendően a Vígszínházba szánták a darabot, amelyben Kálid mellett Cserna Antal szerepelt volna, de ő más elfoglaltságai miatt már nem tudta bevállalni a pluszmelót. A Komédium Színpad bizonytalan működése után Vámos Miklós IBS-ébe költözött a S.Ö.R., majd onnan került a Vidám Színpadra, amely aztán Puskás Tamás vezetésével később Centrál Színházzá alakult.

Kálid Artúr örül annak, hogy jórészt a fiatalabb korosztály nézi a darabot, és azt is mondta, szívesen politizálnak, mert érzik, hogy a közönség igényli azt, hogy a darab haladjon a korral és kapjon visszaigazolásokat saját életéről, így került a S.Ö.R.-be egy kis Őszöd, vagy éppen jelenleg az IMF-tárgyalás kérdése és némi Vona-kodó nagykoalíció. „Kap mindenki, egyenlő mértékben” – tette hozzá Kálloy Molnár.

A központi kérdésre, miszerint mekkora az improvizáció aránya a darabban, a színészek elmondták, hogy akadtak olyan rögtönzött gegek, amelyek aztán beépültek az előadásba, és aztán úgy adják elő, mintha improvizálnának, de sok a rögtönzés, amely nagyban függ a darabban többször is bevont közönség összetételétől, aktivitásától.

Gáspár András felidézte egy pár évvel ezelőtti előadásukat, amikor egy tanárnő elhozta az osztályát, és tesztelni kívánta, mennyire komoly a színészek improvizációs képessége. Hogy ezt megtudja, Gáspárhoz vágott egy golyós dezodort.

„Azt hiszem, leginkább magunknak és egymásnak kell megköszönnünk azt, hogy ilyen sokat megélt az előadás” – mondta Kálid Artúr és hozzátette, ha nem lenne köztük a kollegialitás mellett igaz barátság, nem jutottak volna el idáig.

Az 500. S.Ö.R. és a jubileum alkalmával megjelent egy DVD, valamint egy könyv is. Előbbin a darab felvétele mellett a kulisszák mögötti pillanatokat bemutató extrajelenet is látható, míg utóbbiban Kálloy Molnár Péter jegyzetei, versei olvashatóak.

A színészek a szombati előadás végén a színpadon a kerek szám és a példátlan sikersorozat emlékéül vastaps közepette átvehettek egy tortát, amelyen az 500-as szám mellett egy 18-as karika is virított. Nagykorú lett a S.Ö.R.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik