Kultúra

A tévében: focisztár és gyári összeszerelő

Ma erőteljes liftezésbe fogunk a társadalomban, a proletáriátustól a futballszráig bejárunk minden szintet.

19:00, film+, A kívülálló
A klasszikus francia krimi sármos, magányos rendőrökkel, avagy sármos, magányos bűnözőkkel, lenge nőkkel, lódenkabátokkal, esős vasárnapokkal, szomorú szemű áldozatokkal, elkövetőkkel és bűnüldözőkkel. Jacques Deray filmjei közül a Borsalino ismerős lehet sokaknak vagy az Alain Delon-Romy Schneider főszereplésével készült Medence is. Avagy a tipikus franciakrimi-című A magányos zsaru. Mostani filmünkben láthatjuk a legszebb férfikorban lévő Jean-Paul Belmondót, aki a drogmaffiával veszi fel a versenyt, illetve a fiatal Tchéky Kariót, a film zenéjét pedig Ennio Morricone szerezte. 

20:00, Duna TV, Esős vasárnap
A nagy túlélő Keleti Márton, aki két rendszerben is megtalálta a számítását, ezúttal romantikus drámát kovácsolt össze 1962-ben egy gimnáziumi tanárról (Mécs Károly), aki megjelenésével minden szívet feldúl, csak a legszebb lányét nem (Polónyi Györgyi), ezért félrelép a suli bombázójával (Tordai Teri), de megbánja, és bűnbánóan ismét a legszebb lány kegyeiért eseng. Ma ez egy 50 perces szappanopera-epizódra elég anyag, akkor egy egész filmre elég volt. A felsoroltakon kívül felhívom a figyelmet Páger Antal és a fiatal Komlós Juci jelenlétére.  

21:15, TV2, Drakula halott, és élvezi
Producerek, Az ifjú Frankenstein, Űrgolyhók – Mel Brooks munkásságának ékkövei. Leslie Nielsen Drakulát alakítja a maga módján, s aki nem vágyik másra, mint a szórakoztatás egyszerű módjára, csak a megfelelő időben le kell ülnie a tévékészülék elé a fenti paraméterek figyelembevételével.

21:30, m1, DTK
A nyári szünet előtti utolsó műsorban a focié lesz a főszerep – igazi D. Tóth Krisztás téma -, s ahogy mi magyarok ma hozzászólhatunk az EB-hez, itt lesz a stúdióban egy – sportriporter, Gundel Takács Gábor, illetőleg Dzsudzsák Balázs, aki lényegében az egyetlen magas szinten jegyzett játékosunk, az osztrák Forma-1-es bajnok Niki Lauda, ki tudja miért, és kiderül, ki lett a legkedvesebb-legaranyosabb-legtündéribb sztárvendég. 

22:00, Discovery Channel, Tegnapra kell – rohammunka a gyártósoron
Érdekes műsor ez, mely afféle teljesítményversenyként mutat be pár nagy gyártási kihívást, most pl. egy utánfutót kell három nap alat megépítenie egy finn gyárnak. De ne feledjük, Ázsiában, Kínában, ahol ma a világ lényegében gyártatja a dolgait, irdatlan kizsákmányolás folyik – az Apple gyártó cége, a Foxconn 10-13 órás műszakokra, szinte gépesítés nélküli munkára, hallgatásra kötelezi a dolgozóit, s bár a fizetés egyre nő (és még mindig sokkal jobb, mint amit a mezőgazdaságban érhet el valaki), még mindig ott tartunk, hogy a napi több ezres számban előállított iphone-ok egyetlen példányán keletkező apple-profit annyi, mint egy dolgozó havi bére. Azaz kihívás, sport, feladat a gyártósoron ide vagy oda – sok százezer ember éli le nyomorúságos életét a szalag mellett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik