Kultúra

A tévében: Utolsók

Louis de Funés egyik utolsó filmje, Christophe Lambert utolsó menedéke, a két utolsó Aranycsapattag, az utolsó iskolai bál.

19:30, film+, A fösvény
Louis de Funés szinte egymaga brusztolta ki ezt a filmet, rendezte, írt és játszotta el főszerepét, tán élete vége felé kedve volt kicsit kibújni az ufók és csendőrlányok molesztálta vidéki ügyefogyott rendőr szerepéből. És igaza volt, Moliére klasszikus vígjátéka jól állt neki – lehet, hogy Funésnek korábban kellett volna elkezdeni kikacsintgatni az egykaptafa vígjátékok díszletei közül?

21:00, film+, Metró
Luc Besson 1985-ben rakta össze ezt a filmet, melyben a fiatal Christophe Lambert-ről még meg lehetett ockáztatni egy olyan feltételezést, miszerint színész lehet belőle. A történet igazából kamaszkorban élvezhető nyugodt szívvel (igazából minden jobb Besson-filmmel ez a helyzet, kivétel talán a Nikita, amit felnőtt fejjel is szájhúzások nélkül értékel az ember), igazi mese, amelyben egy bűnöző a metróban keres menedéket, és találkozik sorstársaival. Akiket elég jó névsor alakít: a fiatal Jean Reno – aki Besson első (fekete-fehér és néma)filmjében is szerepelt – csendben van és dobol, Isabelle adjani, a 80-as évek francia színésznő-szépsége, Richard Bohringer, Michel Galabru, Jean-Hugues Anglade vgy Eric Serra, akinek ez a film kis kitérő volt, belekóstolás a színészetbe, mert amúgy (lényegében az összes) Besson-filmek zeneszerzője.

21:30, RTL Klub, Titanic II
Már a címe is hallatlanul vicces ennek a szándéka szerint kalandfilmnek, melyet az RTL Klub vizenyős birkaszemekkel tesz le elénk, tessék, kedves néző, nézzed ezt az ócskaságot, az IMDb-n 1,8 pontot kapott (ez alegrosszabb filmek mezőnyében a 25-37. helyek valamelyikére jó), de hát már az alapötlet is képtelenség: a Titanic elsüllyedésének 100. évfordulóján elindul a Titanic 2, de ez is bajba kerül, jé, hát micsoda meglepetés. (Hasonlóan feszülten várjuk a Dózsa György 2, a Hiroshima 2, az NDK 2 és az Aurora 2 című filmeket.) A remekbe szabott produkció Shane van Dyke kitartó munkájának gyümölcse: rendező, forgatókönyvíró és főszereplő is. Híres idézetek a filmből: “Úgy tűnik, a történelem ismétli önmagát.” (ez nem vicc!). Az IMDb hosszasan sorolja egyébként a filmben található bakikat – ki-ki megtalálhat belőlük párat, ha úgy dönt, megnézi a filmet, és így azt adja a kereskedelmi tévéknek, amit megérdemelnek: nevet rajtuk. 

23:40, m1, Az utolsó kettő
Buzánszky, Grosics – az Aranycsapat még két élő egykori játékosa. A foci mellett politikáról, történelemről is beszélnek, ami így a foci-EB előtt aktuális, bár érdekes, hogy Grosics, bár disszidálni akart, ’56-ban mégis itthon maradt. Két részlet a tartalomismertetésből: “Ebben a filmben nemcsak sportról lesz szó, hanem rendhagyó módon az ÁVÓ-ról, a személyi kultuszról, a politikáról és a kihallgatásokról. (…) A nyilatkozók között találjuk Orbán Viktor jelenlegi miniszterelnök urat, Dr. Schmitt Pál, a MOB korábbi elnökét, jelenlegi köztársasági elnök urat, Raffay Ernőt, a neves történészt.” Ehhez nincs is mit hozzátenni. 

0:50, Filmmúzeum, Carrie
Ez a kultikus horror a 70-es évek rossz hangulatában született, s egy diáklányról szól, akit az iskolában folyamatosan csúfolnak a többiek. A bálon aztán egyesek tettüket megbánva tennének gesztust neki, míg mások nem változtatnának – és ezzel rémültes eseményeket indítanak el. Brian de Palma filmjében Sissy Spacek brillírozik a főszerepben, John Travolta és Piper Laurie pedig eggyel hátrébb játszanak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik