Kultúra

A tévében: a papa, a királynő, az ördög, a robot és a király

Latinovitstól Kusturicáig, Brad Pitt-től Will.I.Amig, Harrison Fordtól Helen Mirrenig.

20:10, Duna Tv, A papa szolgálati útra ment
Ez a Kusturica-film 1985-ből még csupa áradás, 135 perc dráma az 50-es évek Jugoszláviájából – az egész igazából a lehető legegyszerűbb, mint a Kustorica-történetek általában: egy kisfiú szemszögéből ismerjük meg a felnőttek világát, azon belül is a diktatúráét. A papa pedig persze börtönben van, és a fiatal Miki Manojlovics játssza.

20:40, m1, A királynő
Erzsébet 60 éve uralkodik, 1953. június 2-án koronázták meg, de ’52. januárjától ő a királynő. Ebben a Stephen Frears-filmben pedig Helen Mirren (Oscart is kapott érte), aki épp egy igen komoly problémával kell szembeszállnia: fia, Charles választott kedvese, Diana, a szívek kriálynője meghal. Mondjuk, tudnék mondani nagyobb krízist 1952 óta, de hát ennek a megfilmesítésére volt igény. Az elég közepes filmben feltűnik még az egész királyi család, Tony Blair (mármint fiktív módon, színészek által). 

21:15, TV2, Az ördög maga
1997-ben Alan J. Pakula, a bírósági filmek specialistája, a remek Ártatlanságra ítélve rendezője egy jól ismert témát dolgoz fel: jóravaló emberek befogadnak egy menekültet, akiről azonban kisül, hogy rosszember, maga az ördög. A jó embert (New York-i rendőr) Harrison Ford alakítja, a rosszat (terrorista9 pedig a friss, hamvas Brad Pitt. 

22:00, Discovery Channel, Kíváncsiság: Átvehetik a robotok a hatalmat?
Will.I.Am., a Black Eyed Peas egyik hangja és agya annak megy utána, vajon eljön-e az ítélet napja, 2029. augusztus 29., azaz a mesterséges intelligencia Skynet átveszi-e az uralmat a világ felett? Vgyis hogy: átvehetik-e a robotok az uralmat felettünk. Egyébként lehet, hogy jobban járnánk, mint a mai politikusgarnitúránkkal. 

22:17, m2, Színes portrék – “Idéző, kísérő, furcsa szó” – Latinovits Zoltán 60 éves
Kis számolás után kisül, hogy ez a portréműsor 1991-ben készült, hisz a színészkirály 1931-ben született (szeptember 9.), és 1976. június 4-én halt meg (újabban vitatott körülmények között). Vagyis tavaly lett volna 80 éves. Azaz ez a visszaemlékező műsor 20 éves. Sok benne visszaemlékező már maga sem él, tehát ez a visszaemlékezőkre való visszaemlékezés is lesz. Közreműködők: Balkay Géza, Katona János, Dévai Nagy Kamilla, Jordán Tamás, Császár Angela, Frenreisz Károlyné, Bujtor István, Gryllus Dániel.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik