Kultúra

A tévében: felforgató műsorok

Pár aktualizált sláger, az Antikrisztus és egy szexuálisan bizarr személy - nem egy bulvárnapilap tartalomjegyzékét tetszik olvasni, ez a tévéajánló.

13:55, m2, Nagyon zene válogatás – Budapest Bár
Az utóbbi évek nagyszerű zenei projektje a Budapest Bár, mely összeköti a hagyományt a jelennel, a régi slágereket a mai előadókkal, a cigányzenét a poppal – még a népiességet is új köntösbe helyezi, ami, amennyire emlékszem, Lovasi Andrásnak régi mániája. Úgy jó ebédhez szóljon a jó nóta!

16:00, Digi Sport, Róma, ATP Masters döntő
Tán a négy legjobb (formában lévő) jelenlegi salakjátékos jön össze a torna elődöntőiben, ahol Ferrer Nadallal, Djokovics pedig Federerrel játszik a döntőbe jutásért. A tét nemcsak 1000 ranglistapont, hanem a világranglista-helyezések is változhatnak: ha Nadal nem nyer, Federer megelőzi őt, ami azt jelenti, Párizsban a Roland Garroson második kiemelt lesz, és akkor elkerüli Djokovicsot vagy Nadalt az elődöntőben – és ezzel lényegében győzelmi esélyei lesznek. Ez az év eddig elég izgalmas, úgy tűnik, nincs egy kiemelkedő formában lévő játékos, Nadal játéka ingadozóbb, Federer még a legstabilabb, de őt elvileg nagyobb eséllyel veri a két fiatal, Djokovics nem tudja azt az űrteniszt produkálni, mint tavaly (nem meglepő), Murray pedig hátsérüléssel bajlódik, nem lenne meglepő, ha az év második felére már át is venné valaki a helyét.

20:05, TV2, Indiana Jones és a Végzet Temploma
Az 1982-es első rész után hamar jött a második, és 1985-ben ez a film is elnyerte a legjobb vizuális effektusok Oscarját. S a mozis siker tévés siker is: a múlt héten a legnézettebb mozifilm a tévében a Frigyláda volt, ritka, amikor egy film alig veszíti el az előtte menő Napló nézettségét, márpedig itt ez történt. És én a második Indiana Jones-film esetében sem aggódnék nagyon – meglesz az a 1,1-1,2 milió néző. 

23:00, Filmmúzeum, Ómen
Az egyik leghírhedtebb horror, Richard Donner második mozifilmje (rögtön utána a hatalmas költségvetésű Superman következett), melyben egy kisfiú, Damien gyerekkorát követhetjük végig, aki nem más, mint az Antikrisztus. A Sátán választottjának biológiai szüleit (nem a legszebb szülősors) Gregory Pack és Lee Remick alakítja. A kultikus trilógia minden bizonnyal legjobb darabja – sokan még hangalámondásos verzióban látták a VHS-korszak illegális másolatainak egyikén.

23:30, RTL Klub, Rocky Horror Picture Show
Hát ultrakonzervatív olvasóinkat lassan fel kell mosni a padlóról – a Hol van az a nyár megszentségtelenítése és az Antikrisztus után egy erdélyi transzvesztita is bekerül az ajánlóba? De hát Richard O’Brian klasszikusának filmváltozata Susan Sarandonnal, Meat Loaffal és magával a szerzővel mára már klasszikus tényleg – igaz, a Macskák vagy az István, a király dalaival ellentétben ritkán látjuk tehetségkutató versenyek repertoárján. Igazi, szabados horrorparódia ez a kellően dekadens 70-es évek kellős közepéből.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik